När vi ändå har vindkraft på tapeten:
-Än så länge står vindkraften bara för en procent av Sveriges totala elproduktion.
-Samtidigt är det det energislag som expanderar mest i världen.
-Den förra regeringen beräknade att andelen el producerad av vindkraft skulle fördubblas fram till 2008.
Detta och mer fakta om vindkraft kan du läsa i Boverkets tidning "Planera, bygga, bo".


Du kan läsa blogginlägget här: Mer om vindkraft
 
MultiMan
DN har en artikel om vindkraften idag, sådär 18 år senare.

Hur gick det då?

När den invigdes av dåvarande näringsminister Maud Olofsson skålades det i champagne och en tidskapsel murades in i ett betongfundament. Det talades om en revolution.

– Den gröna omställningen börjar här, utbrast näringsministern.

15 år senare har ekonomin havererat i Markbygden Ett, det största bolaget i parken med 179 av hittills cirka 500 färdigställda vindkraftverk.

Bolaget har försatts i rekonstruktion med miljardskulder, experter varnar för fler parker med lönsamhetsproblem och rennäringen saknar fortfarande besked om det blir någon årlig kompensation för intrånget som i vanliga fall betalas ut i slutet av mars.

– Utan ersättning kan vi inte köpa in foder, och då kan vi inte bedriva någon renskötsel. Det är på den nivån nu, säger Martin Lundgren.

...

En perfekt storm – men inget unikt exempel, enligt Christian Sandström, biträdande professor vid Internationella Handelshögskolan i Jönköping. Han har skapat en databas över ekonomin i vindkraftsbolag som tillkommit sedan 2010. Och slutsatsen är tydlig:

– Lönsamheten är i princip obefintlig. Frågan har aktualiserats av situationen i Markbygden, men det handlar om stora förluster även om man tittar på branschen som helhet.

Sedan 2017 har vindkraftsbolagen totalt sett gjort en förlust på 13,4 miljarder kronor. Länen Blekinge, Halland, Skåne och Jönköping har lyckats bäst, medan de nordligaste länen har gått i motsatt riktning.

Flera experter som DN intervjuat förklarar att en vindkraftspark ofta dras med högre kostnader i uppbyggnadsskedet och att lönsamheten kommer senare, men Christian Sandström har inte kunnat se något sådant samband.

– Bolagen som grundades för 13 år sedan har inte haft bättre vinstmarginal under de senaste åren än vad relativt nybildade bolag har.


Stolpdiagram visar negativ ekonomisk trend för "hela riket" i miljarder kronor, 2017-2022. Försämring över tid.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
MultiMan MultiMan skrev:
... rennäringen saknar fortfarande besked om det blir någon årlig kompensation för intrånget som i vanliga fall betalas ut i slutet av mars.

– Utan ersättning kan vi inte köpa in foder, och då kan vi inte bedriva någon renskötsel. Det är på den nivån nu, säger Martin Lundgren.
Även om det är ett litet sidospår i (den väldigt intressanta) diskussionen om elförsörjningen och specifikt vindkraften måste jag kommentera på det här citatet.

Fascinerande att renägarna inte anser sig kunna köpa foder om de inte får årlig intrångsersättning från vindkraften. Hur i hela världen har de överlevt hittills? Och hur klarar sig alla andra renägare som inte har den (tveksamma?) lyxen? Eller är det bara bidrag all the way down?
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.