Utöver besiktningsman (som bara besiktigar invändigt) - vad bör man mer göra för kontroller i samband med husköp? El, skorsten, vatten?
 
Man kan besiktiga elen, men det kostar vanligen mer än det smakar är min uppfattning. Kan du inget själv, så be någon bekant som kan att i alla fall öppna ett par kontakter och se att det ser ut att vara rätt kopplat. Några frågor till säljarna om elen brukar också kunna ge en bra uppfattning om huruvuda de har hemmaklåpat eller ej.

Skorstenen behöver normalt sett inte besiktas om säljarna har regelbundna kontroller från skorstensfejarmästaren i kommunen. Om den stått oanvänd i många år och du vill använda den så kan en besiktning vara på sin plats.

Vatten och avlopp är också svårt att besikta med garanti utan att kostnaderna drar iväg. Man får göra en ockulär besiktning och kolla att det ser torrt ut, och bedöma hur lång livslängd som är kvar. Räkna med 40-50 års livslängd.
 
Hemmakatten
Radon är viktigt att kolla!!
Är det inte gjort går det att göra en snabbmätning. Utöver denna bör man göra en långtidsmätning under vintern, skriv in i avtalet (framförallt om snabbmätningen visat på för höga värden) hur ni är överens om kostnaden för en sanering.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.