Är det vanligt att tomter ligger ute för försäljning så länge som ett år eller mer?

Vad tror ni om möjligheterna att lägga ett lägre bud, och hur lågt bud kan man i så fall lägga?

Priset på tomten är 2,5 miljoner och taxeringsvärdet 1,4. Andra tomter i området har legat under 2 miljoner.
 
Du kan naturligtvis lägga vilket bud du vill, det är ju helt beroende på säljaren om det godtas eller ej. Med ledning av den långa ledtiden kan man ju gissa att säljaren är synnerligen icke kompromissvillig vad det gäller priset. Ring mäklaren och förhör dig om läget helt enkelt.
 
Det kan finnas något som mäklaren inte tar upp med tomten. Vi har en tomt nära oss som har varit till salu i flera år. Tomten har en kraftledning (med servitut) som dels begränsar byggandet, och dels kan uppfattas som hälsorisk - rätt eller fel. Mäklaren har inte info om servitutet i sitt material, och vid rak fråga säger att det inte finns några servitut. Däremot finns informationen hos kommunen.
Den här tomten har köpts någon gång, och direkt dykt upp på hemnet igen.
Det kan vara en liknande historia där. Säljaren har själv betalat ett högt pris, och det finns något skumt med tomten.
Kontakta först kommunen och skaffa information om tomten. Det kan också finnas något i detaljplan som belastar tomten, kanske planerade vägar etc.
 
Tomten har en kraftledning (med servitut) som dels begränsar byggandet, och dels kan uppfattas som hälsorisk - rätt eller fel. Mäklaren har inte info om servitutet i sitt material, och vid rak fråga säger att det inte finns några servitut.
En mäklare som är ärlig säger som det är: H*n vet inte om fastigheten belastas av servitut och hänvisar spekulanten till kommunen/lantmäteriet. En oärlig mäklare säger tvärsäkert att det absolut inte finns några belastningar fastän h*n i själva verket inte har en aning.
 
Väl värt att lägga ett skambud...kan inte mer än få ett nej. Så gjorde vi, och fick vår fritidshustomt för 550kkr istället för de 700 den hade legat ute för....

I vårt fall, och i många andra fall också, är det något kosmetiskt som "förstör" för säljaren...i vårt fall ett nedfallet ruckel till sommarstuga på ca 16 kvadrat, plus att tomten var överväxt med gräs och buskar...vilket tog oss ca 2 månader att fixa till... men många som spontant backar för det som "ser" lite risigt ut...

I vårt fall fanns det dessutom kommunalt VA anslutet på tomten och betalt...vilket skulle kosta 280 000 att dra fram idag...den kostnaden mot att riva en friggebods-stor stuga och slänga i en container var ett ganska bra köp:)
 
Risken med skambud är att säljaren accepterar OCH att objektet rätteligen borde reats ännu billigare.

Undersök grundligt allt! Kolla med byggnadsnämnden hur tomten berörs av översiktsplan och eventuella detaljplaner! Fråga vilka bygglovsansökningar man hittills behandlat (och avslagit eller beviljat)! Kolla alla anteckningar hos hälsovårdsnämnden! Töm fastighetsregistret på alla uppgifter om servitut ... Et c. et c !
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.