Hej!
Fick leverans och el-installation av spis med induktionshäll, men det finns tyvärr ett VA rör i vägen för spisens bakre del. Det verkar som att den nya standard har ett annat djup och vi hade inte en aning när vi beställde den.

Nu har vi ett glapp på ca 7 cm mellan spisen och väggen och funderar på hur vi löser detta:

  • Flytta fram alla skåp och byta bänkskiva (samt lägga till en bit av samma material i mellanrummet)
  • Höja vikten (se bilderna; det finns hål för att fästa den högre upp) och såga av en plåtbit på ca 7 cm

Det går inte att höja benen den så att spisen sitter över röret, då blir det en diff på typ 20 cm mellan spisen bänkskivan. Tacksam om någon har förslag på andra rimliga lösningar förutom att lämna tillbaka den nya spisen eller göra större insats som att flytta röret…
 
  • Induktionsspis står ut från väggen i kök med vita kakelplattor, skapat ett glapp på cirka 7 cm mellan spisen och väggen.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • Grått VA-rör närmast en vägg, med gul måttband vid sidan som visar avståndet från väggen med cirka 7 cm. Trägolv syns under röret.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • En mätsticka visar avståndet mellan en gammal och ny spis vid installation; text markerar "gammal" och "ny" på metallramarna.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
Varför inte lämna tillbaka spisen? Det måste vara enklaste, har du inte öppet köp/ångerrätt är det troligen billigare att sälja den begagnad ocj köpa rätt. Det finns nog spisar med andra mått i sockel.

Att flytta fram allt och köpa djupare bänkskiva låter som mer jobb och dyrare. Tänk även på att många skåp kräver förankring i vägg så glipan måste byggas stabil.

Ett annat alternativ är ju att ta fram vinkelslipen och jacka ur i den nya spisen. Du bör i så fall såga ett horisontellt snitt och bocka in urfasningen. Då blir det stadigare men du måste troligen förstärka spisen men några beslag mm. Svårt att se men ser ju ut att enbart vara förvaring längst ner.
 
Unikt namn
Helt klart mindre dramatiskt att köpa en spis som passar istället för att bygga om rören eller hela bänkskivan.
Om du vänder dig till en fysisk butik borde du kunna få hjälp att hitta en spis med rätt passform.
 
Tusen tack för era svar, det blir retur indeed 🙃
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.