Vi ska bygga ett tvåplans lättbetong hus där spännviden blir max 6 meter på mellanbjälklaget.

Vilkett mellanbjälklag är bäst men hänsyn till stegljud instalation av el vatten och golvvärme och inte att förglöma totalpriset material + arbete ?


Tackar på förhand/AoA
 
Det är inte lätt att optimera alla egenskaper och samtidigt hålla kostnader nere. Eftersom du säger att du bygger i lättbetong, gissar jag att det rör sig om Celcon, och då blir det enklast att använda sig av deras bjälklag i armerad lättbetong. Istället för att gjuta med allt vad det innebär, lägger man ca 60cm breda bjälklag mha en lyftkran.
En annan lösning är att måttbeställa betongbjälklag från valfri producent. Fördelen är att du kan få alla rörgenomföringar prefabricerade. Googla på "bjälklag".
Vid normaltjockt bjälklag, ca 25cm, är stegljud inget att oroa sig för. Tänk på att du även ska ha golvvärme på övervåningen, och då är det brukligt med cellplast med urfrästa spår för golvvärmeslingan, plåt, och parkett.
 
Hur långa spännvidder hade du "Honken_byggare"
Ett alternativ att titta på vid långa spännvidder och att man inte vill ha så tjockt bjälklag är Strängbetongs spännarmerade HDF-bjälklag (det är dom med stora hål i)
 
6 m i en del av huset. Vårt hus är 8 kantigt så det var lite olika längder i övrigt.
 
Vore kul att se lite bilder på ditt hus!
 
Ni som har använt lättbetong mellanbjälklag, Har ni fräst för el och vatten i bjälklaget ? På båda sidorna eller...


AoA
 
Plannja har profiler som man kan gjuta direkt på plats annars. Fungerar ungefär som vid gjutningen av bottenplattan. Vår bottenplatta gjuts i veckan och sedan är det murning och gjutning av mellanbjälklaget som gäller. Räknar med ca 3 - 4 veckor tills dess sedan kan jag lägga ut några bilder om det är någon som är intresserad! ;)
 
Vi har allt vatten och avlopp i väggarna. Vi planerade och gjorde all på vårt bygge helt själva från första skiss till inflyttning. Så vi ritade väggar o dyl så att vi får alla ledningar för vatten och avlopp i väggarna. Det går ju igenom bjälklaget så klart och det gör det i skarvarna mellan bjälklagselementen. Elrören går dels nerfrästa i bjälklagselementen på översidan aldrig på undersidan där är armering och dels i väggar samt lite rör ligger i övergjutningen längs med väggar och så. Det bästa tips jag kan ge er är att ladda hem lättbetonghandboken från Yxhult (om den nu finns kvar) där står allt man kan tänkas behöva veta för att bygga i lättbetong.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.