Hej,

Vi bygger till huset och tänker bland annat ha en salong i ca 35m2 av detta tillbygge. Det finns krav från miljönämnd etc på att det skall vara mekanisk ventilation i sådana lokaler.

Min fråga är, hur komplext är det att klura ut vad man skall ha och sedan installera det hela själv? Gör det mesta av arbetet i övrigt (snickeri, el, delar av VVS)...

Den del av tillbygget som behöver ventilation ser ut ungefär som på skissen.

Min tanke efter att ha spenderat 2 timmar att surfa är följande:
- sätta ett ventilationsaggegat med roterande värmeväxlare ovanför toaletten (t.ex. http://www.soliduct.com/product_info.php?cPath=212_216&products_id=1665)
- ta uteluft från ytterväggen mot carporten
- sätta inluft ut mot ytterdörren (mot salongen)
- ta frånluft från toa och kök

Om jag gör på det sättet så kan jag koncentera hela ventialationsanläggningen till utrymmet ovanför toaletten och slipper rör dragning etc i övriga utrymmen...

Vad tror ni om detta? Fixar man det själv? Har jag tänkt rätt? Eller ska jag anlita någon till att projektera och göra arbetet?

Mvh Tobbe G
 
  • salong.jpg
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
Verkar rätt tänkt.
Tänk efter var du placerar avluften (luften som blåser ut utomhus från aggregatet) så att det inte kommer nära något öppningsbart fönster, risk att du får lukt in.

Kolla även om kommunen vill ha in ett luftflödesprotokoll, då måste någon komma och mäta luftflöde.

Köp gärna hem extra reservfilter med en gång, frånluftsfilter från en frisersalong sätter igen rätt fort (mycket saker i luften).

Och glöm inte ljudfällor m.m. så du slipper sus i lockalen.

Lycka till med bygget.
 
Om du tar kontakt med till exempel ventilationsbutiken.se så kan de göra en ritning och plocka ihop en byggsats åt dig. Sedan monterar du lätt ihop rören själv.
 
FrittDrag_II skrev:
Tänk efter var du placerar avluften (luften som blåser ut utomhus från aggregatet) så att det inte kommer nära något öppningsbart fönster, risk att du får lukt in.
Det som luktar är kanske inte så nyttigt ;) det passerar ju in i näsan innan det hittar ut i ventilationen. Har du sett det här:
http://www.alsident.com/applications/default.asp
(rulla en bit ner på sidan så hittar du en frisörlösning)
 
Jag har sett sådana saker som Mjölnaren menar men inte så ofta hos frisörer, har för mig att det står något i normerna att man bör använda punktutsug vid kemikaliehantering (allmänt arbetsmiljöråd typ).
Ett enkelt dragskåp kan man själv bygga med ett frånluftsdon i.
Sedan tror jag dom huvarna (på bilderna i Mjölnarens länk) finns att få tag i lite varstans, har för mig att bland annat Fumex har något liknande. (Men inga billiga grejer)
 
Här är lite länkar till lagar och förordningar kring arbetsmiljö och häsoskydd för frisörarbete.
Sosialstyrelsens författningssamling "Yrkesmässig hygienisk verksamhet":
http://www.sos.se/sosfs/2006_4/2006_4.pdf

Arbetsmiljöverket AFS 1985:18
http://www.av.se/dokument/afs/afs1985_18.pdf

Tidigare sa arbetsmiljöverket att det skulle vara en minsta luftväxling på 3,3 l/s.m² men i den nya från 2006 säger man enbart att lokalen "bör ha en god luftkvalitet", vilket är diffust skrivet.
Går man efter det gamla kravet så ger det en tillräcklig luftväxling och du lär inte få nedslag på en OVK besiktning. Med 3,3 l/s.m² och 35 m² salong så kanske du skall gå upp en storlek på aggregatet till Enervent LTR-3-120

Som tidigare sagts så bör du ha möjlighet till forcerad frånlöftsventilation vid platsen för blandning av hårfärgningsvätskor OD vill du ha detta i samma rum som salongen så funkar någon form av skåp med inbyggd frånluft (dragskåp) även punktutsug kan fungera men det ser lite stökigt ut.
Om du bara her en stol och inte blandar så ofta så skulle jag gjort en snikvariant med en enkel arbetsbänk i salongen och montera en vanlig spisfläkt som blåser direkt ut ovan tak utan återvinning.

Köket räknas som personalrum och då gäller denna AFS:
http://www.av.se/dokument/afs/afs2000_42.pdf

Och där bör luftflödet vara minst 5 l/s.m²
"För matutrymme samt för omklädningsrum och tvättutrymme i industrier är ett
lämpligt uteluftsflöde i allmänhet minst 5 l/s och m² golvarea. För klädutrymme
och tvättutrymme i kontor, butiker och liknande kan detta luftflöde lämpligen
tas som överluft från korridor eller motsvarande utrymme."

/Patrik
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.