Hej!

Vi ska bygga nytt hus och därmed ett nytt kök konstigt nog. Har dock stött på ett problem?

Har varit och ritat upp vårt kök hos köksleverantör, men fick då till svar från vår husleverantör att det finns risk att köket inte blir godkänt pga avståndet mellan häll och diskho. Finns det nått maxmått?
Har kollat med två kökslevrantörer samt byggnadsinspektör på komunhuset som båda säger minst 800 ifrån varandra. Inget maxmått.

Någon som vet? Bifogar vår ritning.

Mvh
 
  • Ritning av kökslayout med måttangivelser som visar placering av diskho, spishäll och skåp samt avstånd mellan dessa.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
BirgitS
När både diskhon och hällen är på samma raka bänklängd brukar man säga max 120 cm därför att om det blir längre avstånd så når man inte över ytan, vilket är opraktiskt (och väldigt besvärligt om man behöver använda kryckor eller har svårt att gå på något annat sätt). Hur din kommun räknar när det är ett hörn emellan vet jag inte men risken finns att de inte tycker om din lösning för när man står bredvid hällen når man väl inte grönsakerna som ligger bredvid hon.
 
80 - 120 cm cm emellan brukar man säga.
 
KnockOnWood KnockOnWood skrev:
80 - 120 cm cm emellan brukar man säga.


Men får det överstiga?
 
Från boverkets sida:
Bostäder ska vara tillgängliga och användbara för personer med nedsatt rörelseförmåga. När det gäller inredning och utrustning för matlagning så handlar det om att det också ska finnas tillräckligt med plats för betjäningsareor för exempelvis rullstolsanvändare. Väsentliga delar, som spis och diskho, behöver vara placerade så att tillgänglighet och användbarhet kan uppnås. Standardens illustrationer anger sådana mått, exempelvis måttet 800 mm mellan spis och diskho.
 
BirgitS
M Mathiassennerstam skrev:
Men får det överstiga?
Knappast med så mycket som du har i ditt förslag. Bara raksträckan på 190 cm är ju långt över.

Har du funderat på att byta plats på diskhon och diskmaskinen?
När diskmaskinsluckan är nerfälld kommer den att blockera väldigt mycket av köket som det är ritat nu. Opraktiskt när en ska tömma DM samtidigt som en annan börjar med matlagningen eller ska göra något annat i köket.
 
  • Gilla
Johan456 och 1 till
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.