Ska börja med trädgården och vi behöver först och främst fixa lite med underlaget för att kunna så gräsmatta. Idag har vi helt "ok" jord, blir dock lite åt det leriga hållet när det har regnat. Behövs dränering av något slag?
Kan man lägga matjord direkt på denna, eller ska man lägga sand först och sedan matjord eller helt enkelt blanda sand med matjord...? ???

Någon kunnig människa som kan hjälpa en frågande själ..? :)
 
Leran behåller fukten bra=gräset gulnar inte om det blir en torr sommar. Sand ger stöd åt gräsmattan, men blandas snabbt ner i leran. Matjord är inte nödvändigt för gräsets skull, det växer i vad som helst, det viktiga är att fröna är i kontakt med underlaget och att det hålls fuktigt.
Mitt råd blir; arbeta med vad som är enklast att få slätt och fint...lerjord med ett fint lager sand över tex.

/Ulle
 
Vi hade ganska mycket lerjord på vår tomt och det är inte att rekomendera, särskilt inte på somrarna när det varit torka och det börjar regna sen. Nästan inget av vattnet försvinner undan då och det är inte bra för varken gräs eller häck.
Vi har fått lägga dräneringsrör under marken sen har vi fått finare matjord som vi lagt ovanpå som ska blandas upp med barkmull.
 
Ta 5cm - 10cm mosand sedan 5cm jord.
 
Hr du lera så ska du ha grov sand för det kommer att blanda sig med leran. Fin sand och lera blir rena betongen. Stoppar nog tom ogräss
 
Lera är kanon i botten som fukthållande.
Lägg sedan på Matjord 10cm..

Lägga mattan på ett lager sand gör bara mattan
svår att underhålla.. sanden kan inte hålla näringsämnen som jorden kan.


 
Hörde någon berätta om det optimala underlaget för en gräsmatta är ett rejält lager matjord (minst 20 cm) och sedan ett lager (3-5 cm) sand ovanpå detta. Detta medför att gräsets rötter strävar ned till jorden och långa rötter innebär tålig gräsmatta, både mot slitage och långa torrperioder. Samtidigt som sanden gynnar dräneringen och förhindrar vatten bli stående under gräset, vilket mossa gillar bättre än gräs.

Gräs växer ju i nästan vad som helst men gillar inte att bli stående i fukt. Därför föredrar det grusgången framför leråkerna.
 
Sanden blandar man med jorden så att man får en sandhaltig jord. Detta gäller i synnerhet vid lerig jord.
Sanden gör att gräset lättare kan få långa rötter och dränerar lite lagom.
 
Vi har väldigt lerig jord (som betong vid torka och lervälling vid regn), och fick rådet av en trädgårdsarkitekt att lägga på ca 4cm grus (inte sand) och fräsa ner med jordfräs. Sedan 10 cm matjord och eventuellt ett tunt lager (1 cm) sand ovanpå, mest för att det kunde vara lite enklare om man skulle rulla ut gräs.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.