Hej,

Vi har grävt upp en kortare sträcka vid husgrunden, på grund utav byte av dricksvattenslang och dagvattenledning.

Där har inte varit dränerat tidigare och då vi inte har haft bekymmer planerar vi inte att dränera nu heller. Dock upptäckte vi att det i stort sett bara legat lera närmast grunden och tänker att det kanske kan vara bra att fylla med något annat när det väl är uppgrävt.

Vad bör vi fylla med? Tacksam för all input :)
 
Då är väl hela grunden asfalterad, kolla upp hur den är , ska inte vara skador så kan vatten gå in i grunden. Lera är tät men behåller fukt, finns det någon form av dränrör i botten
 
Det är en kortare sträcka på huset som inte är dränerat (ett hörn 3+3 meter), alltså inget dränrör på denna bit.

Grunden ser absolut asfalterad ut. Ser inte ut att vara någon skada men det har läckt in lite fukt nu precis vid golvet när det legat öppet ett par dagar och det regnat. Vet bara inte vad som är bäst, att fylla igen med gamla leran eller lägga ner sten/grus och vilken typ och storlek isf?

Vad tycker du? Tack för svar!
 
Läckt in nu , är det en kant nere, den s.k sulan som väggen står på, så gör rent ordentlig med borste och stryk på fler lager med kallasfalt, var inte snål, det är mellan vägg och sula som det brukar läcka då det inte är vattentätt där. Lägg i ett per bitar dränrör nu där det går, inget fel att ha det och när det ändå är öppet, drän ska ligga helst under sulan men i bland finns det inte plats. Drän kan ligga strax utanför sulan och vara så lågt som möjligt, Att lägga sten/grus mot grunden inget bra, då kan det bli skavsår i asfalten och fukta igenom. Är det bara lera som du grävt upp och den verkar stabbig så har den en tätande funktion men fuktig.
Runt drän kan du lägga kross och ha en matta över och den del i botten på sula/grund skyddar du med en platonbit som ligger upp på grunden ca 30 cm kloss väggen ,. Den är för att inta asfalten ska skadas av sten och annat, bara fyll igen med det du har om du inte ska dränisolera väggen
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.