Hej,

Vi har ett putsat hus (spritputsat med grovt grus) som vi har lagat lite i sommar då vissa fläckar hade lossnat och spruckit. Sen ska vi måla om hela huset nästa sommar, men vi tänker att det kanske skulle vara bra att måla de delar som vi lagat redan i år innan vintern kommer för att förhindra att den nya putsen blir förstörd. Eftersom vi kommer att leja bort husmålningen nästa sommar känns det dock onödigt både ekonomiskt och tidsmässigt att lägga ned för mycket på målningen nu. MIn fråga är därför om det räcker att grundmåla och måla ett varv med täckfärg innan vintern. Eller måste man måla två varv? Vore jättesnällt om någon ville ge oss lite råd kring detta då det tom verkar vara svårt för färghandlare att ge råd kring detta när spritputsade fasdaer är ganska ovanliga, åtminstone där vi bor.
 
Vad tänker ni måla med? Och vad är det målat med tidigare? Vad för sorts puts har man använt?
 
Redigerat:
Vi lejde bort putsningen så jag är inte säker på vad det var, men vi lämnade in prov till Alcro/Beckers på den gamla fasaden (som hade målarfärg på sig) och pratade även med killen som putsade huset och båda rekommenderade Kivisil. Så vi har målat med Kivisil grundfärg och täckfärg en gång...men det gick jättemycket färg och tog lång tid eftersom vi målade med pensel och var tvungen att "trycka in" färgen i hålen då pusten är så grovkornig. Färgåtgången var dubbelt så stor som bruksanvisningen beskrev...kanske för att de räknat på slät puts.
 
Om du målat med både grund och täckfärg en gång kommer det att klara sig till nästa år, då du ändå komer att få lägga två lager täckfärg vid ommålningen.
 
Låter ju jättebra :). Tackar så mycket för din hjälp.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.