Ska i sommar installera en gjutjärnskamin till både värme och som rumsprydnad. Har köpt en renoverad äldre sådan. Ska dra skorstenen på utsidan då den befintliga skorstenen är riven då taket lades om. Men ärligt!! Måste vi punga ut med 1500:- metern för isolerade rör? Det borde väl gå med oisolerade stålrör? Vet att det lätt blir kylproppar och ev svårigheter med att tända då det blir mycket kallluft men vad säger lagen och sotarn? Installerar hellre en rökgasfläkt för nån tusenlapp än lägger 10000 på en skorsten.
 
Isoleringen är ju mot brand, inte för att skorstenen skall hålla sig varm. :dizzy:
 
  • Haha
Immobil
  • Laddar…
Nu låter det ju som den skall dras på utsidan av huset. Då kanske man kan komma ifrån kravet? Vet ej.
 
Jo det kan man, men det skall vara minst 500 mm från brännbart.
 
Aha, så mycket. Ja det skulle ju se något märkligt ut om skorstenen får stå som ett eget torn någon meter från huset (om man skall klara 500mm även vid det utstickande taket.
 
Men då borde det räcka med isolerat rör förbi takutskjutet? Den här skorstenen kommer varken vi eller någon annan se så det gör inte så mycket om den ser ut som ett torn
 
Vet inte om du hunnit bygga något än men utsidan på skorstenen får inte bli mer än hundra grader, vilket nog inte är möjligt utan isolering. Dessutom kommer det blir tjära i skorstenen och lukta skit när man eldar.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.