Nu har vi snart en gräsmatta, gissningsvis blir det en yta av ca 400-450 kvm.

Frågan om gräsklippare infinner sig nu, med andra ord...

Själv vill jag gärna ha en eldriven utan sladd, dvs en med laddningsbart batteri, av några olika anledningar. Tystare, man behöver inte köpa soppa och fylla på, den känns mer miljövänlig och den är ganska lätt, vad jag har förstått, samt ingen lång sladd att hålla reda på.
Den jag har kollat in kommer från Bosch, och heter Rotak 43, kostar ungefär 5000 kr.

Min flickvän, som är trädgårdspecialisten kom med ett helt nytt kriterium för den blivande klipparen, nämligen att den ska ha "munching" (tror jag det heter). Det skulle innebära att den klipper sönder allt jättesmått, eller nåt i den stilen, för att klippet ska gödsla mattan effektivare "av sig själv".

Jag vet inte om Rotak 43 stöder detta fenomen, och jag kan inte hitta det någonstans i produktbeskrivningen. Någon som vet?

Framförallt, är detta något man måste ha på en klippare?
Sedan barnsben är jag van vid att gräsmattan klarar sig fint på egen hand, och så klipper man den då och då. Är det för högt när man klipper, kan man behöva räfsa lite gräs. Annars åker det antingen ner i mattan eller blåser bort med vinden...


Någon som har koll?
 
Tog en kik, intressant.

Men....Den verkar ju ha uppsamlare...
 
Mulching är till för att som du säger gödsla gräsmattan, eller rättare sagt återföra det man klipper av tillbaks ner i jorden. Har du uppsamlare så plockar du ju bort näring varje gång du klipper gräsmattan och istället får du gödsla den på annan väg. Lite bakvänt tycker jag... Men en del tycker det är jobbigt att ha en massa smått gräsklipp i gräsmattan. Är väl en smaksak. Kör du uppsamlare så lägg det iaf på komposten och släng ut i rabatterna sen..
 
Eller varför inte lägga gräsklippet direkt i rabatten eller köksträdgården, om man har uppsamlare? Gräsklipp är svårkomposterat, det vill gärna klistra ihop, och dessutom kan växterna tillgodogöra sig kvävet mycket bättre om man lägger ut färskt gräsklipp.
 
Ja, man bör inte köra gräsklipp ensamt i komposten, det krävs tillskott av lite grövre material för att få in syre och luft. Att köra färskt gräsklipp i rabatten är väl inte det vackraste man kan göra men i kökslandet är det super som fukthållare/gödsel.
 
Multiclip som det också heter funkar väldigt bra tycker jag. Man slipper gör annat än dra klipparen över gräsmattan, doock får man inte vänta för länge med att klippa då får man stora ränder av nerklippt gräs.
 
Något jag märkte då jag fortfarande klippte med min mulcher, var att det låg väldigt mycket dött gult gräs i "botten" på gräsmattan hela tiden och att den inte alls verkade växa mer eller bättre än grannens som blev uppsamlad och komposterad. Tycker att konceptet låter väldigt tilltalande på pappret; det var ju därför jag köpte den, men knappast trovärdigt på riktigt.

Bor sedan tre år i nybyggt hus och jag och min granne fick gräset utrullat samtidigt. Han klipper med mulcher och jag samlar upp och komposterar och jag kan bara konstatera att min ser ganska mycket bättre ut än hans.
 
H
Jag har en gräsklippare med både Mulching och uppsamlare. Har testat med båda och jag tycker att mattan blir betydligt finare/renare med uppsamlare, och Mulching är inte att tänka på om man har varit slö och låtit gräset blivit långt innan klippning för då syns det verkligen att gräsklippet ligger kvar på mattan.

I staterna där man har gräsmattefetisch finns inte ens tanken på att klippa utan uppsamlare, säga vad man vill om jänkarna med gräsmatta är dom bra på.
 
  • Gilla
Jonathan Lindegren
  • Laddar…
Det här beror ju på vilken ambition man har med sin gräsmatta. Om den mest skall fungera som lekställe för barn där de kan kicka boll, lära sig slå kullerbyttor, spela krocket eller ha vattenkrig så spelar det inte så stor roll om man har uppsamlare eller något annat. Men kandiderar man till titeln kommunens vackraste gräsmatta ställs förstås andra krav.
 
H
Så man kan inte ha en fin gräsmatta bara för man har barn? Om gräsmattan används till lek och spel då ska man absolut ha uppsamlare tycker jag, inte så kul att det fastnar små små gräsklipp på allt man leker med, speciellt inte om det är fuktigt.
 
Uppsamlare brukar väl följa med många gräsklippare? Jag har alltid tagit av dem (utom på åkgräsklipparen på landet, det blir rätt mycket där), och kört fritt... Hoppas man kan ta av den även på Rotak:en...

Gräsmattor i USA ser jättefina ut på lite avstånd, men på nära håll är det inte alls så kul, det är ofta bredbladiga och ritkigt styva grässtrån, lite glesa, och mattorna är inte alls sköna att gå eller sitta på. Det gäller kommunala saker, längs gångvägar och i husområden, samt i trädgårdar hos många. I parker är det mer "svenskt" gräs.
Med deras grova grässorter förstår jag verkligen att man inte vill låta något klippt ligga kvar.

Bra svar, alla. Man verkar kunna göra lite hur som... :)
 
Nog tycker jag också att det är både bekvämt och praktiskt med mulching men man bör klippa ofta och inte klippa alltför hårt ner i mattan. Jag körde med luftkuddeklippare och under den tiden hade jag verkligen fin matta - den klipper inte heller alltför hårt. Däremot fick jag införskaffa en handjagare med uppsamlare just för att jag ibland hade behov av gräsklipp för att blanda in i komposten eller för att lägga på känsliga växter inför semester och bortavaro. Mulchas det kan man inte kratta upp något klipp.

Kontentan av vad som tidigare sagts i tråden tycks vara att
- om man vill ha den där riktigt perfekta gräsmattan - samlas klippet upp och detta även om man har barn som leker där
- om man vill ha lite lurvigare, torktåligare gräsmatta kör man med mulching och då klipper man oftare på lite högre höjd
 
Personligen tror jag att multiclip/mulching är rätt val för alla "normala" gräsmattor. Normala räknar jag här litet löst som över 3cm i klipphöjd. Under det ska man ändå lägga massor av jobb på dressning och vältning och ha cylinderklippare så där är ju uppsamlare självklart. Under 3 cm innebär också att man ska klippa styvt 3 gånger i veckan så då har man ju liksom lagt ribban för sitt engagemang.

Jag har aldrig haft problem med gräsklipp som kommer in i huset eller geggar ner krocketkloten men uppenbarligen har andra problem av det. Grässorter? Kvalitet på knivarna? Jag är mindre känslig? Ingen aning. Vi har iaf. en Stiga Park med multiclip och klipper två gånger i veckan om vädret tillåter. Juni och sommaren ut så klipper jag ner krocketplanen till ung. 3 cm och resten runt 5 cm. Fungerar bra för oss.

Som nämnt så är det ett helsike med multiclip om man slarvar med klippningen. Klipper man ner 5 cm på en gång med multiclipp blir det en jämrans gägga som *måste* räfsas bort för det kväver gräsmattan något hemskt. Har klipparen möjlighet till vanligt sidutkast eller uppsamlare så är det praktiskt efter en semester t.ex. men jag skulle helt klar prioritera multiclip.

Tycker jag iaf. Dotterns kompis utbrast häromdagen "Åh, ni har så perfekt gräsmatta". Själv tycker jag den är en mossig ryamatta... man har olika krav helt enkelt :)

/Ola
 
H
luftkuddeklippare? Det var något nytt för mig, nån som har lust att förklara?
 
Luftkuddegräsklipparen saknar hjul och svävar över marken. Den är ett. bra alternativ för kuperad, ojämn och sluttande mark. Oftast går den på el.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.