Vi har furupanel i två rum i källaren, ingen fukt (dvs. inga förhöjda fuktvärden på besiktning, ingen lukt, inget mögel, inget "rått" källarklimat). Ena rummet har bara en yttervägg, där har vi bara målat panelen. Det andra rummet har tre ytterväggar, och det rummet har vi tänkt ha som sovrum så småningom. Bör vi riva bort panelen där och ersätta med stålreglar & gips? Rummet känns ju "friskt" och panelen har suttit sedan 70-talet. Vi ska förmodligen dränera om rätt snart oavsett då det inte gjorts sedan 70-talet. Huset är byggt 43.
Vad tror ni?
 
Jag hade tagit fram väggen bakom utan att klä den med gips och annat.
Sen att ha sovrum i källaren är inte optimalt om ni kan undvika då det känns som en bunker att sova i.
 
Nja naken betongvägg känns inte så kul.
Det finns fönster i rummet, så det känns inte alls som en bunker. Men tack för svaret :)
 
Du putsar ju upp väggarna och målar med silikatfärg, garanterat det bästa för väggarna.
 
  • Gilla
Flöjten5 och 1 till
  • Laddar…
Jaha du menar så, ja det låter ju vettigt. Blir det inte kallt tror du? Panelen isolerar väl en del tänker jag?
 
Samtidigt som ni dränerar om så sätter ni isolerplattor på utsidan av källarväggarna som ligger under markytan, fördelen är dels hålla väggen torr dels blir väggen mindre kall.
 
Ja putsa väggarna! Finns inget bättre ställe att sova i på sommaren! På vintern kan man dra på golvvärmen om sådan finns :)
 
Om ni inte har problem finns väl ingen anledning att göra nåt. Riva ut och putsa är inte gjort i en handvändning. Men det kan ju finnas annat att förbättra om det ska bli ett bra sovrum, som ventilation, el och belysning.
 
  • Gilla
possum77
  • Laddar…
Har du inga problem så behöver du väl inte göra något, om det inte är så att du rent estetiskt är less på rummet. Alla hus är ju olika och även om panel mot betongen i en källare är en riskkonstruktion så betyder det ju inte att det ställer till med problem i 100% av fallen. Har du ett hus med grund källare och fungerande dränering stående på en höjd med sandjord så lär det ju funka bra i 50 år till. Det finns många självutnämnda experter som säger att det "måste" var på det ena eller det andra viset men oftast grundas deras påståenden enbart på egna erfarenheter vilket ger ett rätt dåligt statistiskt underlag ;)
 
  • Gilla
Fransberg och 1 till
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.