Från en dag till en annan ploppade all den här svampen upp omkring vår stackars ask. Bör vi oroa oss? Läser att svavel kan vara bra för att få bort. Vad ska vi göra för att bli av med det tycker ni?

Svampgrupper i gräset vid trädstam, naturligt ljus, dagtid, utomhus på en äng.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
Svampar vid trädrötter, gräs, mossa, utomhus. Naturligt, organiskt och ekologiskt motiv.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
Är det synd om asken ? Ser trevligt ut
 
Ni behöver inte göra någonting alls, efter ett tag är all svamp borta för att - kanske - komma igen nästa höst om förutsättningarna är goda.

Det som syns ovan jord, svampens fruktkropp, är en ytterst liten del av svampen. I jorden finns ett enormt nätverk av svamptrådar , mycel, som fyller en stor funktion i vår natur.

Att det nu dyker upp synliga svampar på en dag nästan betyder att regnet gynnar svampar.
 
  • Gilla
BirgitS
  • Laddar…
BirgitS
Har man småbarn som det är svårt att hålla borta från svamparna kan man köra över dem med gräsklipparen eller trampa på dem.
 
  • Gilla
Robban HemliG
  • Laddar…
Lite svårt att se på bilderna, men googla glitterbläcksvamp och kolla om det kan vara den. Hos oss dyker den upp ett par gånger om året kring en gammal numera bortfräst stubbe. Inte nyttig att äta, men inga svampar ska ätas otillagade så sätt igång och lär barnen att inte stoppa svamp i munnen 🙂

Om barnen är för små för att förstå kan du som BirgitS redan nämnde tex köra över svamparna med gräsklipparen. Om det är glitterbläcksvamp blir du inte av med dem permanent ens genom att såga ner trädet och fräsa bort stubben.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.