Hej, jag ska koppla i en lampa, men det hänger ner flera sladdar från taket som är förgrenade hit och dit. Någon med mer kunskap kanske kan hjälpa mig. Huset är rätt gammalt. Det har tidigare suttit någon typ av lampa med flera spottar här.

Elektriska sladdar från tak med plastklämma och isoleringstejp, förgreningar med synliga blå och bruna sladdar.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


Det är alltså 3 sladdar som kommer ur taket: En svart som slutar intejpad.
En brun som går in i en sån där plastmojeng från vilken en blå sladd kommer ut.
En Blå som går in i en likadan plastmojäng där en brun sladd kommer ut.

Den blå och bruna som kommer ut ur plastmojängen slutar fritt i luften.

Om jag nu har en helt vanlig lampa med sockerbit, hur kopplar jag dem?
 
Den svarta borde vara jord eftersom den är intejpad med gulgrön tejp men man vet ju inte säkert förrän man kollat i kopplingsdosan hur det är kopplat. Den "elektriker" som kopplat in tändtråd och nolla och kastat om färgerna så där slarvigt förtjänar en rejäl stöt.

Du kopplar in de två fria trådarna på fas och nolla. De är oftast märkta med L (fas) och N (nolla) på lampan men just i det här fallet spelar det ingen roll såvida det inte är en LED-armatur.
 
Tack så mycket fär hjälpen! Nu ska det nog lösa sig!
 
E
Den svarta, är jag rätt övertygad om, är INTE jord. Det ser ut som om det är i ett vardagsrum, och i äldre anläggningar finns det sällan jord i andra rum än kök och ev källare.
 
  • Gilla
Bo.Siltberg
  • Laddar…
Hur många knappar har du på väggen? Kan det vara så att det är två tändtrådar?
 
Hej, det stämmer att det är ett vardagsrum och huset är gammalt! Det är en dosa på väggen med två knappar.

Elektriska dosor på en tapetserad vägg i ett vardagsrum med synliga sladdar som leder till lampor och uttag.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


Sladden från dosan går in i en annan grej och delar sig. Ena delen går till lampan ni ser, andra verkar gå till resten av rummets eluttag och den andra lampan som har egen knapp.
 
Med tanke på trådarna som byter färg, den gröngula tejpen på en svart tråd, kronbrytaren och allmänna utseendet så skulle jag nog vilja kontrollmäta och kolla lite innan jag kopplar in något.
 
  • Gilla
Zedo och 1 till
  • Laddar…
E
Den svarta ledaren är även den en tändtråd, vanligt förr att tända t.ex ljuskronor i två omgångar, enkelt sätt att dimma ner. Att ledarnas färger är ihopblandade i taket är nog bara en miss av föregående lampkopplare
 
Mikael_L
Det går absolut inte säga något säkert bara utifrån denna enda bilden och/eller beskrivning av färgerna.

Min egen arbetshypotes skulle vara att blå är nolla, brun och svart är varsin tändning ifrån en kronbrytare.

Men är det en äldre anläggning så kan det lika gärna vara svart som är nolla och blå tändtråd, det är väldigt vanligt och helt korrekt i en äldre anläggning.
Och sen kan det självklart vara precis vad som helst.

Jag skulle börja med att kolla om det är en kronomkopplare och att det inte är jordade vägguttag i rummet.

Sen skulle jag utifrån min hypotes #1, sen med hypotes #2 kolla om det verkar stämma genom att mäta samtidigt som jag manövrerar brytarna.

Sen kommer tiotusenkronorsfrågan, nöjer jag mig med att bara ha mätt, inte öppna något och kolla, om det verkar som att någon av mina hypoteser stämde ... ? :cool:
 
Mikael_L skrev:
Sen kommer tiotusenkronorsfrågan, nöjer jag mig med att bara ha mätt, inte öppna något och kolla, om det verkar som att någon av mina hypoteser stämde ... ? :cool:
Du skulle kolla om neutralledaren verkligen kom från 0-plinten i centralen. (Om ingen JFB finns funkar ju vilket "jordtag" som helst rent belysningsmässigt)
Mer...?
 
Rummet har ett jordat uttag (har inte tagit loss det och kollat om det faktiskt är jordat), resten är ojordade.

Gissar att det är som ni säger att jag borde kolla med en elmätare, eller ännu hellre en elektriker som vet vad den gör.
 
Jonas Sj skrev:
Hej, det stämmer att det är ett vardagsrum och huset är gammalt! Det är en dosa på väggen med två knappar.
Sladden från dosan går in i en annan grej och delar sig. Ena delen går till lampan ni ser, andra verkar gå till resten av rummets eluttag och den andra lampan som har egen knapp.
Inte speciellt snyggt draget. En parentes om terminologin är att grejen med två knappar är en strömbrytare och inte en dosa. Grejen ovanför är däremot en dosa. Om du öppnar både dosan och strömbrytaren och fotograferar och lägger upp här kanske det går att säga något mer om färgerna.

Eftersom det är en kronbrytare och du har tre trådar är högst troligt två av dem tändtrådar. Eftersom vidare en av dem är tejpad så har antagligen bara den ena tändtråden använts tidigare. Min gissning är att de två otejpade trådarna skall gå till lampan. Vidare är det bra att isolera den som inte används med en kopplingsklämma hellre än tejp. Men allt det är som sagt bara gissningar. Tar du bilder i dosan och strömbrytaren går det att säga något med större säkerhet.

Tänk även på att det mycket väl kan vara spänning på trådarna i taket, så peta inte på dem utan att ta ur aktuell säkring eller slå ifrån huvudbrytaren.
 
Redigerat:
  • Gilla
Mikael_L
  • Laddar…
Elektrisk dosa med en öppen strömbrytare som visar bruna, svarta och blåa trådar och anslutningar.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


Ingen jättetydlig bild så ska försöka förklara detta i ord.
Jag kunde inte öppna strömbrytaren helt, eftersom den kräver en smal lång stjärnmejsel som jag inte har. Men jag fick bort knapparna och kan se att där finns en brun, en svart och en blå tråd.
Alla 3 leder upp till dosan som ni ser på bilden. Därifrån är det kabeln uppe till vänster som leder till lampan. Högra till resten av rummet.
Den bruna går från strömbrytaren via en sån där plastgrej och vidare som brun mot lampan.
Den blåa går från strömbrytaren, blir svart och vidare mot lampan.
Den svarta kommer från ett hål i väggen, förgrenar sig, varav en går ner i strömbrytaren och den andra till resten av rummet.
På väggens andra sida är elcentralen.
Det finns även en blå tråd som kommer ut genom hålet i väggen, förgrenar sig och går upp i båda kablarna.
 
Sammanfattningsvis kommer alltså lampans trådar såhär:
Den blåa från elcentralen (eller iaf ett hål i väggen).
Den svarta och bruna från kronbrytaren.
 
Redigerat:
Då går det med hyfsad säkerhet att säga att blå är nolla medan svart och brun är tändtrådar. Kopplar du lampan till brun och blå uppe vid taket så kommer strömbrytarens ena vippa att styra den. Det går även att koppla in två lampor där som då tänds av de olika vipporna. Den ena kopplas då till brun och blå medan den andra kopplas till svart och blå. Jag syftar då på färgerna i kabeln vid taket innan de är skarvade med annan färg.
 
  • Gilla
Jonas Sj och 1 till
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.