Tänkte använda masonite istället för bastufolie men förstår inte hur man får skarvarna täta så att ångan inte drar in i isoleringen. Skarven mellan vägg och tak blir ju några millimeter vilket borde göra att ångan åker in i isoleringen.

/Johan
 
Du får väl tejpa?
 
Tejpa med vad? Finns det inte risk att tejpen släpper efter ett antal bastubad?
 
Tja, funderade lite utan att prova i praktiken. Om du sätter tejpen på baksidan av varje skiva och med 50% täckning så kommer den sedan att fixeras när du skruvar fast den mot regel och sedan är det bara att trycka dit nästa skiva mot befintlig tejp och skruva. Du får då tejpen fixerad mellan regel och skivor. Borde även fungera i hörn mellan väggar respektive vägg/tak om du även sätter masonit i taket.
Som sagt har aldrig tänkt denna tanken tidigare.
Men det skulle nog fungera även att dra en sträng med sättlim i kanten på skivorna.
Själv har jag skruvat masoniten och sedan luftspalt mot panelen, det kan inte bli något tryck i bastun som pressar ut fukt i ev någon liten springa.
 
Du kan täta boardskarvarna med en mindre remsa över reglarna. Då får du även vertikalluftning av luftspalten i väggarna.
http://home.swipnet.se/sundsudden/sauna/bastuovanvy.jpg
http://home.swipnet.se/sundsudden/sauna/Bastusidvy.jpg
Vad gäller hörnet vägg/tak så kan du täta hörnet med en läkt som gärna skruvas tight på plats.

Om du väljer att regla ner taket så har du bra fästmån i takramens reglar.

Eller så kollar du här (förstoringen till vänster): http://www.harvia.fi/pdf/bastu_SV.pdf
 
Glömde följande i mitt tidigare svar. Helt rätt som ClasseClas skriver, jag har ju läkten också över alla skarvar för att skapa luftspalt mellan masonit och panel.
Minnet är kort, men om jag nu minns rätt så skruvade jag masoniten endast på kortsidorna och sedan fick läkten fixera och täcka långsideskarvarna. Men jag har då liggande panel, men det borde även gå att lösa om du valt stående panel.
Då slipper du all inblandning av tejp.
 
ok, tack för tipsen.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.