Ni som har gjort markundersökning i samband med planeringen, hur gjordes den, borrades flera hål på tomten, ett enda hål, alt hål exakt efter grunden?
 
Vi vände oss direkt till entreprenören som skulle göra grunden och dom hjälpte sedan till med få dit grävare och geotekniker.

De gjorde en "provgrop" i närheten av där huset skall stå. grävde ca 2,5 - 3 meter ner och konstaterade att det var lera hela vägen ner. Leran höll vatten väldigt länge så rekomendatioen blev att påla.

Tror vi pröjsade 10-15 tusen för provgrop samt utlåtande från geotekniker.
 
Ok, så det kan räcka med endast ett borrat hål på tomten?
 
Det räcker inte med ett borrat hål på en tomt. Det måste tas hål i varje hörn där hus är planerat. Problemet är ofta att om inte tar täckande antal borrhål så kan en del av huset stå på berg i dagen och den andra delen står på lera. Jag har varit med om ett sådant husbygge i Trosa när det stack upp berg i dagen och man trodde att huset skulle grundläggas på berg. Men så var en bit av tomten jord och när entreprenören schaktade så var det lera. Man fick påla den biten av huset. Men det är fullt möjligt att ta provgrop på respektive hörn på tomten/husplaceringen och från detta avgöra grundläggningsmetod. Hittar man friktionsjord/berg så är det bara att grundlägga på det. Grundlägg inte på lerjord.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.