Finns det något som hindrar att jag använder orange markavlopp inomhus? Sånär som på att dom är lite tåligare är dom väl direkt kompatibla med sina gråa motsvarigheter avsedda för inomhusbruk?

Frågan uppstår pga Byggmax markrör är billigare än innerör på andra ställen.
 
skillnaden på grå och orangarör är framför allt den att oranga rör inte är UV-beständiga. Oranga rör får således inte utsättas för solljus.

/Zeb
 
ok, men då är det ok att bygga in dom i väggen.....
 
nej nej
svarade precis på detta i en annan tråd.
gråa rör tål mycket mera värme utan att deformera sig!
8)
 
Helt rätt! Markavlopp är godkända upp till 40graders värme.
Någonstans måste man ju göra en övergång mellan markavlopp och HT (den gråa). Det är därför godkänt att dra in markavloppet 1meter in i en gjuten grund. Varmt avloppsvatten (disk- och tvättmaskin) anses ha svalnat tillräckligt innan det möter marksavloppet.
Markavloppet är betydligt tåligare mekanisk och klarar köldknäppar bättre än HT
 
MathiaS hoppas du inte har hunnit montera in rören än :-/
 
Gäller detta för ett hus byggt 2011?

Jag rev bort toaletten på övervåningen pga dålig lukt (misstänkte ej fungerande wc-anslutning/stos) samt möjligt motlut eller hinder då det porlar i golvet när man tillför vätska typ pinkar normalt.

Enligt bilden är det stående vatten fram till övergången som är orange rör, kanske ca 40 cm från toalettanslutningen. Detta alltså på övervåningen på ett radhus. Så säg att det är minst 3 meter upp från den gjutna plattan. Minst.
 
  • Inblick i avloppsrör med stående vatten och orange rördel, avbildat från en toalettanslutning.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
Claes Sörmland
Markavloppsrör har länge varit gjorda av PVC men den har nackdelen att den inte gillar kokhett vatten. Fördelen är att de är starka och tål marktrycket. Så inne i hus där hett vatten från t ex kök och tvättstuga kan befaras har man använt andra rör som är mer värmeresistenta. Men numera är det ofta PP i markavloppsrören också.

Det kan rimligen inte spelar någon praktisk roll om man drar markavloppsrör inomhus. Skulle det göra det så skulle de ju inte accepteras i gjuten platta heller.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.