Låt någon som kan mer än mig göra en geotekninsk undersökning! Det betalar sig.

Tung lerjord är inget bra när du bygger grund. Dessutom ren katastrof för trädgården. Jordbruk på dessa åkrar kräver intensiv täckdikning. Villabygge kräver ännu mer noggranna förberedelser. Inbjuder till grundläggningsfusk, och då kommer surt efter. Mängder av villaområden runt landets större städer (Malmö, Lund, Uppsala, Stockholm, Linköping, Norrköping) ligger på just denna typ av mark.

Men en åker kan också bestå av lättare sandjord. Den är bättre än lerjorden för såväl grund som trädgård. Kanske idealet. Bara du är noga med dränering och bärlager. Landskapet kännetecknas av mer småskaligt jordbruk och lövskog eller blandskog. Trivs lind, lönn, rönn och bok har du fint läge för din trädgård. Eken trivs i surare jord.

Morän, grus och krossmaterial från inlandsisen hittar man ofta där det växer barrskog. Ofta mycket genomsläpplig och lämplig för husgrund. Men har där vuxit rötgran kan marken vara en aning försurad, vilket inte är så kul för trädgårdsväxter.

Urberg i dagen kan vara av olika art. Vissa porösa sorter som spricker och ställer till det. Andra bildar kompakta fotfästen för husgrund. Ytliga berglager kan dock försvåra dräneringen. Och i trädgården får du inse att alla växter inte överlever i ett par centimeter matjord.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.