Hejsan.
Ja nu sitter man där i smeten och skall planera och köpa nytt kök.
Vi gillar shakerstilen som finns hos de flesta leverantörerna.
Har precis börjat att sondera marknaden och var hos Marbodal och fick en lösning plus offert.
Planlösningen är helt ok, men blev en aning förvånad över priset. Nu hör ju till historien att det är ju 15 år sen vi köpte kök men ändå.
Inga konstiga lösningar men vi tog ett pris med stenskiva på på en bänk plus köksön. Diskbänken blev en hel rostfri.
Vitvaror inskränkte sig till fläkt, micro, induktionshäll och ugn, resten har vi nytt.
Bifogar bild så ni ser planslösningen, idén är fuskbygga in det så det ser platsbyggt ut. Det har några gjort här med snyggt resultat.
Men priset på 187 000:- tyckte jag var lite högt, då är det ingen montering inräknat.
Nu får man ju inga priser detaljspecade från Marbodal utan bara en totalsumma så det är ju svårt att se vad det är som drar iväg i kostnad.
Jag skulle gissa att stenskivorna kostar en slant och det finns ju alternativ md sten från Estland tex som ligger på halva priset.
Då började man ju titta runt lite och såg att finns ju dom som leverar luckor till Ikea stommar, bla Strömsdalkök med sin Shake lucka, den luckan verkar finnas hos många som specialiserar sig på alterantivluckor till Ikea stommar .
Rent spontant vad tror ni en prisskillnad/kvalitetsupplevelse mellan Marbodal och ett kök byggt på Ikeastommar med luckor från tex Strömsdal?
"Mitt" Marbodalkök till vänster och Strömsdal lucka Shake till höger
 
  • Marbodal.jpg
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • Shake.jpg
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
det låter väldigt dyrt.. en stod del av priset kan jag säga dig direkt är bänkskivan av sten. Speciellt bänkskivan på ön p.g.a. dess mått... fråga efter en offert utan bänkskivan så kommer du få ett mycket bättre pris, angående bänkskivan tycker jag att du ska ta kontakt med en stenentreprenör och få ett pris från en sån, kan rekommendera Dala stenindustri då skivorna håller väldigt bra kvalitet samt till ett pris som bara än en bråkdel av Marbodals.
 
Precis vad jag tror också.
En stor stenskiva på 170x130cm utan skarv drar nog iväg rätt häftig i pris.
Jag skulle gissa att bara köksön ligger på en 40 000:- totalt med sten, stommar, lådor och täcksidor.
Jag ska ta bort stenskivorna ur offerten och se vad priset blir då.
Jag har ju inte direkt tummen mitt i handen plus att jag har folk i släkten och bekantskapskretsen som bygger och sätter kök.
Det brukar vara små detaljer som drar iväg prismässigt också. Tex. anslutning mot taket kan man ta gips istället och måla in.
Men jag tycker luckan från Strömsdal är jäkligt snygg den med, nästan snyggare än Marbodals.
Nån som har erfarenhet av konceptet Ikea stommar med andra "bättre" luckor? Prismässig och känslan i grejerna?

Tittar man i stommarna plus mekaniken på gångjärn, lådlagring osv så ser ju alla fabrikat förvillande lika ut.
 
Stommarna ser i stort sätt likadana ut för de flesta kök, de förborrade hålen sitter dock på lite olika höjd på de olika köken så det kan bli smått knepigt att sätta dit gångjärnen.. gångjärn och dylikt tillverkas av företaget Blum till de flesta kök
 
Om ni vill ha det så det ser gammaldags och platsbyggt så fick vi förklarat för oss att det är då det drar iväg fort eftersom dom sätter extra täcksidor överallt.
 
Som kuriosa så gjorde jag ett alterantiv där jag använder IKEA stommar, luckor från ett snickeri (strömsdal) , granit från en annan leverantör, diskbänk osv osv. Precis allt ner till minsta pinal och priset sjönk rejält.
Från 187 000:- till 102 000:-
 
Jag har en prislista över stenbänkar och en skiva med måtten 1700 x 1300 x 30 mm tjocklek kostar knappt 12.000:- inklusive moms i svart granit, blankpolerad, mattslipad eller Antik borstad. Kanterna är då raka med en fas ovan och undertill.
Frakt tillkommer men emballage och träbur runtom pallen ingår.
Svensktillverkat och impregnerat med epoxi tätar stenen och även en slutlig impregnering för att hålla borta fläckar från starkt färgade vätskor (rödvin, rödbetssaft o.dyl)
 
Tänkte presentera slutresultatet.
Det blev IKEA stommar, strömsdals luckor & fronter. Extrapris på rostfri diskbänk från Decosteel, granit från andrews, ugn, häll, micro och fläkt från olika internetshoppar för bästa pris osv.
Så slutresultatet blev bra.
IMG_0353.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
Snyggt!!!!!
och slutpriset blev ....?
gaia
 
Det landande på 121 107:-
Men då valde vi mycket dyrare häll, ugn, micro och fläkt än dom snikvarianter som Marbodal har med i sin offert.
En stror fördel som vi märke med att ta luckor från ett snickeri är att flexibiliteten ökar. Skåpen ovanför kyl/frys tex passade inte på höjden, de fick inte plats helt enkelt. Då kapade vi dom på lämplig höjd och fick till en rejäl ventilation också. Sen beställde vi luckor som passade stommarna. Och högskåpet bredvid Kyl/frys är special också. Bara att beställa en stomme och lucka i exakt den bredd och höjd man vill ha.
 
Innan uppbyggnad av köket. Det var lite annat som skulle göras samtidigt. Förstärkninga bjälklaget, vattenburen golvvärme, massor av ny el...
IMG_0261.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
Jädrans, vad bra det blev!!! Hatten av =)
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.