Nu har vi bott i huset en vecka (Gullringshus -75 med källare) eftersom det är källare på 107 kvm med gillestuga, förråd och tvättstuga så tänkte vi investera i en avfuktare (dränering blir till våren) för att få bort en del källarlukt och få ner fukthalten.
Finns ju en hel del avfuktare att välja på. Har blivit erbjuden att köpa en avfuktare från Malmbergs helt ny i förpackning för ett bra pris. Eller ska man hellre lägga pengarna på en Woods DS36F eller liknande? Någon som har erfarenheter/tips att komma med? Denna har vi blivit erbjudna:

http://www.malmbergs.com/frmProductDisplay_new.aspx?item=8746031
 
Grattis till nya huset..

Spontant så kommer en mindre avfuktare som den du beskriver inte att klara att avfukta hela det utrymmet.
En viktig faktor är hur pass varmt ni tänkt ha i källaren, då kapaciteten sjunker med temperaturen. Under +18 är effekten påtagligt sämre.
Viktigt är också att hantera husets tilluft. För att en avfuktare ska fungera så måste utrymmets tilluft stängas/begränsas. Vad har ni för ventilation? Typ av uppvärmning? I ett hus med självdrag bygger funktionen på att mycket tilluft kommer in via källaren. Här kan alltså uppkomma en konflikt mellan behoven.

Den länkade avfuktaren fungerar ypperligt i en tvättstuga på 20-25m² för att hjälpa till att få tvätten torr.
 
Woods 36n har ju fördelen att den är lätt och mkt enkel att bygga om till slang istället för tank, det är bara en gardena och en slang så kan man skicka vattnet till avloppet istället.
Och mkt robust, vi har en i tälttorken som åker rundor och upp/ner till vinden i flera år utan att verka mer än sliten, ej trasig.
 
Tack för ditt svar! :)

Precis som du säger så kommer det att råda konflikt då vi har självdrag i huset. Vad ska man prioritera, tilluften eller en avfuktare? Går det att kombinera på ett bra sätt?
För uppvärmning av huset kör vi med en luft-luftvärmepump, eldar i kaminen i gillestugan samt elelement.
Vi har nu fått låna hem Malmbergs avfuktare på prov, tvätten blir nog torr men jag skulle även vilja få bort källarlukten något.
 
Låt den stå ett par dagar till någon vecka så kommer lukten minska, efterhand som ni avfuktar väggar, tapeter och annat därnere.
 
  • Gilla
Niiilam
  • Laddar…
Det låter som om ni bor i ganska identiskt hus som vårat (samma tillverkare men vårat är något äldre,,).

Vi har också braskamin i gillestugan, och såvida den inte har separat tilluft så förbrukar den mer än vad en normal tilluftsventil kan tillföra. Så där kan du inte begränsa. Risk finns att du får dåligt drag och att röken ryker in i rummet istället för ut i skorstenen (inget trevligt.. jag har testat några gånger..).

Har det varit en panna installerad tidigare i huset? Hur fungerar ventilationen i övrigt?
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.