Är det fullständigt idiotiskt att måla med oljefärg utomhus under sensommar tidig höst? I så fall varför? Jag kan förstå det om träet är fuktigt men i annat fall? Spelar luftfuktigheten någon större roll när färgen ändå är oljebaserad? Torkar långsammare förstås men utöver det.

Vi har en del vita detaljer (droppnos, lite på verandan osv) kvar att fixa och det vore skönt att hinna med innan kylan kommer. Givetvis någon relativt torr dag, utan regn.

Falu rödfärg borde väl gå fint så länge temperaturen håller sig över 5-10 plusgrader?

(Min egen erfarenhet säger att det är OK att måla nu men jag hör många "proffs" som tycker att det är just idiotiskt att måla under sensommarn/hösten.)
 
W
Håller på för fullt att måla nu. Verkar funka kanon. Har minst 1 månads jobb kvar. Målar med linoljefärg. Verkar inte vara några problem alls förutom att torktiden är uppe i två dagar nu :(
 
Man bör tänka lite mer långsiktigt när man målar utomhus än "så länge det inte regnar bort"... ;) Fukten påverkar nämligen inte bara direkt utan om man målar under en period med hög luftfuktighet (som tex hösten) så kan man förvänta sig att huset i snabbare takt än ett hus målat under en torr period kommer att påverkas av ex. svartmögelangrepp och annan algpåverkan.

Men det vill jag inte säga att det är idiotiskt att måla nu, men sommaren hade varit att föredra. Det sägs dock att slutet på september skall bli kanon...vem vet?
 
  • Gilla
Turpen
  • Laddar…
W
Detta förutsätter ju att man har ett hus beläget så att alger/mögel brukar beväxa fasaden. Alternativt att man har en inte så bra färg. Har själv aldrig haft problem med detta så det är lugnt. Sedan tror jag inte det gör så mycket att det är lite fuktigt när man målar, det vandrar ju ändå ut och färgen andas.
 
Jaa...det får nog stå för dig. Förr eller senare får du beväxt på huset om det står tillräckligt länge. Du ser väl hur din bil ser ut om du inte tvättar den på några år - och inte står den väl särskilt långt från huset? Fanns inga partiklar i luften skulle björkpollenalergiker endast ha problem då de stod under björken och skakade den. Och det vi nog båda att så inte är fallet. :p

Det handlar heller inte om en bra eller dålig produkt. Men självklart finns det utsatta lägen som inte har problem med mögelpåxt - detta är dock endast för att klimatet är så slitsamt att färgen slits i förtid och behöver bytas ut innan påväxten ens hinner fundera på saken. Sen vet inte jag hur länge sedan det var sedan du målade om huset - eller om du kanske inte gjort det under den senaste 5-års perioden. (Eller vem vet - inte gjorde det i regn och rusk?!) Men klimatet har förändrats och det är nog dags att vi alla funderar lite över det innan vi står där med näsan i brevlådan. Man ska aldrig säga aldrig. ::)
 
Wester skrev:
Sedan tror jag inte det gör så mycket att det är lite fuktigt när man målar, det vandrar ju ändå ut och färgen andas.
BTW, om fuktvandringen fungerade allez excelente så skulle ju fuktmätaren vara en heeeelt onödig produkt. Doppa fasaden i vatten nästa gång, vore kul om vi kunde experimentera på ditt hus innan vi rekommenderar det till andra... ;)
 
  • Gilla
Spitzie
  • Laddar…
W
Fuktmätaren används ju till annat, har aldrig någonsin varit med om att någon använt det vid målning. klart man kanske kan använda en när man byggt nytt hus och materialet har legat ute i ur och skur under veckor. Men panel på huset är ju grymt tort mot det. Målade takkuporna i mars-april och de är finare än någonsin. Om man skulle följa vissa färgtillverkares instruktioner så skulle man behöva ta in varenda bräda för att de skulle målas. Har målat i regn, stark sol (som det var hela juli) och det är ingen skillnad mot molnigt torrt 24 gradigt väder. Beror säkert på färgen oxo vem vet. Det är bara att köra på tycker jag. Förra gången då det målades var på exakt samma vis och med extremt varierande väder. Färgen höll bra, det var 17 år sedan det målades om. Inte en mögelfläck eller något förutom det vanliga slitaget. Men försök du måla om 800 kvm fasad med makalöst mycket snickarglödje under enbart ideala förhållanden och du lär få hålla på i minst 10 år.
Klart bor man i en liten skokarton till hus kanske man kan vänta in bra väder men alla har inte den lyxen och jag har aldrig upplevt att det påverkat resultatet (förutom slagregn rakt på, då blir det färg lite överallt ;))
 
T
Kolla med din färgleverantör om det finns kemikalier i färgen som motverkar röta/mögel tillräckligt bra för att måla fuktigt virke alt under fuktig väderlek. Vi har haft otaliga trådar här om färgtester m.m där roten till det onda har att göra med att dagens färger i prinicp saknar kemiskt skydd pga nya miljölagar.

Jag har med egna ögon bevittnat hur linoljekitt fick svarta mögelprickar på 3 veckor i centrala Sth, så då blir man mycket nervös. Risken är alltså att mögel-jäkelskapet hamnar mellan trä och färg-färgen torkar, sen lyser solen på och skiktet mellan trä och torr färg blir då som en plasthinna-fukten höjs mycket under ett par timmar och ev mögelspor vaknar till liv och börjar då växa innanför färgskicktet. Viss kallpressad linolja kan också innehålla sporer som kan vakna till liv om man har otur.

Vissa färgfirmor kan blanda i något som motverkar mögelpåväxt, så kolla med din färgleverantör och kolla på folksams hemsida innan du börjar måla, så att du kan få bästa möjliga färg och förutsättning innan, så du slipper uppleva svarta prickar senare.

Avseende för/emot oljebaserad färg bifogar jag saxat underlag från en fönster-renoveringsfirma:

Alla rena oljefärger har en stor nackdel: de oxidationstorkar, d.v.s. binder samman molekyler med hjälp av syrepartiklar. Oxidationen påbörjas så snart syret når fram till partiklarna och upphör inte när vi s.a.s. tycker att färgen är torr. Oxidationen fortgår tills inga outnyttjade bindningar kvarstår. Då är färgen hård som ett äggskal och minsta rörelse i träet får färgen att spricka. Ju mera snabbtorkande färg (läs industri-färg) desto kortare tid tills färgen har nått äggskalets hårdhet. Och vice versa så klart.

Olja har däremot oftast bättre förutsättningar att penetrera (tränga in i) trä. Därför använder vi det i impregneringen och grundfärgen. Härefter avslutar vi målningen med huvudsakligen akryl som har en ”evig” elasticitet. Och dessutom håller glansen och kulören mycket längre. Man skall inte måla akryl direkt på trä utan först grunda med olja.


 
Fuktvandringen kanske hade lite med slamfärg att göra(falufärg, står i första posten)
Med den brukar man ju spola väggen med slangen först och sedan måla medans väggen är våt, men det gäller ju som sagt bara slamfärg ...

Henrik
 
Fast det är ändå en fördel att måla slamfärg när det har varit torrt väder en tid. Eventuella sprickor i virket står då öppna och får också färg i sig.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.