Hej! Jag har en fråga som jag hoppas någon kan hjälpa mig med, önskar tips och råd! !

Vi skall måla vårt kök, matsal och trägolv i vitt. Vi har en varm beige fondvägg i matsalen och kök + kakel går i vitt.. Frågan är vilka vita färger man skall använda. Jag har för mig att 0502 är lite för gul.. ?! Annars hade ngt liknande varit bra till väggarna tror jag.

Vill ha glansiga vita, lantliga golv. Skall man ha något mörkare vit på golven än på väggarna?Jag har hört att om man målar allt i vitt skall taket vara vitast, därefter väggen och sist golvet. Ngn som vet om detta stämmer?

SOm sagt, kom gärna med färgförlag på snygg vit färg!!!
 
Kolla tidningen Lantliv! I mitt tycke verkar det som om allt måste vara vitt för att redaktionen skall göra ett reportage. ;)

Ofta har man ju kritvita tak, dvs mattvita som bygger på den traditionellt vita limfärgen i Sverige (men numera målar man ofta med annan färg)

lister mm bryter ofta mot gult men det finns även vissa varianter som bryter mot blått. Även dessa har såklart traditionell koppling. Detta har att göra med pigmenten Grön umbra (som går mot gult-eller grå-brun-grönt i starkare brytningar) respektive kimrök (som går mot en kall grå färg i starkare brytning) som användes traditionellt.

Man kan ofta i äldre hus se en stark brytning av det valda färgpigmentet på tröskeln (som iofs kan avvika i helt annat pigment med)

Golvet målas nog mörkare generellt för att få en större luftighet i rummet. Ögat är dessutom vant vid att detta förhållande råder (om man bortser från det oälskvärda vinterhalvåret). Se utomhus som referens...

Traditionellt har golv även målats för att efterlikna finare material (finare träslag eller sten) men letar du vit färg så bör man undvika totalvit, skulle nog påstå att en så pass grå färg som kulturhantverkarnas pärlgrå, se... http://www.kulturhantverkarna.se/Linoljefarg.htm
...är riktigt fin. Den kan givetvis brytas ljusare om man vill det.
En länk till ett riktigt vackert golv: http://www.byggahus.se/forum/byggnadsvard/88749-malat-golv-med-ottossons-ljusgra.html

Gillar du traditionella målade golv finns följande litteratur: http://www.gysinge.nu/Products/ProductDetail.aspx?sectionId=846&itemId=2499
 
På tak körde vi takfärg vit Alcro. Helmatt.

På vägg använde vi Nordsjö vit. Den är bäst! Om man vill att den ska se vit vit ut. Andra vita har gul, grön osv.

Nordsjö vit rules.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.