Har ett 70-tals hus i blåbetong där det suttit tapeter på väggarna i sutterängdelen i ett rum jag håller på och gör iordning.
Bakom tapeterna verkar det vara någon form av slät gipsputs.

Längst ner på tapetkanten där golvlisten suttit var det lite mögel. Troligtvist för att det legat ett reglat tätt och isolerat golv, vilket gjort att en del fukt tryckts upp mot väggen. Det här golvet rivs ut och ett ventilerat golv, alternativt en heltäckningsmatta som andas ska läggas in.
Jag har rivit upp en del av det reglade golvet redan för några veckor sedan och det har torkat ut fint trots att det regnat väldigt mycket på sistonde.

Nu till min fråga. Hur ska jag göra i ordning väggarna? Tapeten som fanns innan var en strukturtapet som jag försökt riva ner, men pappen och limmet sitter kvar. Har försökt få bort det mesta runt väggarna med tapetborttagare och fått bort det mesta vid delen längst ner mot golvet där tapeten var möglig.
Jag vill ha släta väggar.

Är det OK att spackla de små ställen där det behövs med vanligt spackel, och sedan måla över den pappen av tapeten som finns kvar med vanlig plastfärg? Vad jag förstått det som så andas plastfärg till viss del, men inte lika mycket som silikatfärg. Men i och med att det ligger någon form av gipsputs under där tapeten suttit ,och denna ej lossnat så bör det väl vara lugnt?
 
Redigerat:
Har det varit mögel längst ner får du anta att du har tillskjutande fukt (kan vara från golvet eller från väggen).
Du måste då använda något fuktsäkert att bygga upp väggarna med, putsbruk alltså och inte vanligt spackel eftersom det innehåller cellulosa och kommer att lösas upp av fukten.

Måla bör du då göra med en silikatfärg (eller kalkfärg om du putsar med kalkbruk).
 
Tack för svar!
Tillskjutande fukten är garanterat ifrån det täta golvet och det kommer inte vara något (förhoppningsvis :rofl: ) problem när golvet andas. Där jag öppnat upp i golvet och låtit det andas i några veckor har jag inte några högre fuktvärden längre, trots att det regnat väldigt mycket senaste månaderna.

Om jag ska "bygga" upp väggarna med putsbruk då kommer jag bli tvungen att fräsa ner allt gipsputs som är på väggarna nu väl? Och slutresultatet lär inte bli en fin slät vägg, utan en skrovlig putsad vägg.

Känns som det isåfall är bättre att laga de eventuella reporna med gipsbruk och sedan måla. Antingen med silikatfärg eller bara en vanlig färg och hoppas på att det håller i ett par år, eller?
Läser jag hos Beckers färg så skriver dom i ett inlägg att det är lite av en myt att silikatfärg andas mycket bättre än vanlig plastfärg, vilket verkar gå emot mycket om vad man läser på forum om hur man ska göra.
 
Gipsbruk är också fuktkänslig så använd hellre då kalkcementputs (KC) och sen måla med en kalkfärg.
 
Kan jag använda kalkcement över gipsbruket som ligger på nu? Eller måste jag fräsa ner hela väggen?
 
Ingen?
 
Skulle det inte annars funka att spackla med husfix på där det behövs? Och sedan måla med silikatfärg?
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.