Vi tänkte göra vår källare lite trevligare. I nuläget är betongväggarna målade med en okänd matt färd och golven är obehandlad betong. Vi har snickarverkstad, mat källare och en tvättstuga med badkar där nere som det är nu. Huset är från 20-talet. Grundplattan tunn. Källaren är dränerad under 2000-talet, men antar att fukt kommer från bottenplattan och dusch och tvättning. Vi brukar köra med en luftavfuktare. Källaren är knapphändigt uppvärmd (vi har planer på att bygga ut vår vattenburna värme där nere). Men först vill vi bara fräsha upp i källaren.

Vår plan är att lägga tvåkomponentfärg/lack på golv samt att måla väggar med silikatfärg. Ev vill vi lägga klinkers i tvättstugan för att öka trevnaden lite.

Är det något vi ska tänka på/ låter planerna rimliga?
 
Redigerat av moderator:
Det där gick ju knappt att läsa. Här kommer inlägget igen:

Vi tänkte göra vår källare lite trevligare. I nuläget är betongväggarna målade med en okänd matt färd och golven är obehandlad betong. Vi har snickarverkstad, mat källare och en tvättstuga med badkar där nere som det är nu. Huset är från 20-talet. Grundplattan tunn. Källaren är dränerad under 2000-talet, men antar att fukt kommer från bottenplattan och dusch och tvättning. Vi brukar köra med en luftavfuktare. Källaren är knapphändigt uppvärmd (vi har planer på att bygga ut vår vattenburna värme där nere). Men först vill vi bara fräsha upp i källaren

Vår plan är att lägga tvåkomponentfärg/lack på golv samt att måla väggar med silikatfärg. Ev vill vi lägga klinkers i tvättstugan för att öka trevnaden lite.

Är det något vi ska tänka på/ låter planerna rimliga?
 
Redigerat av moderator:
puff, ingen som har ett buu eller bää?
 
Mina synpunkter:

Golvet - Om ni inte har planer på att bila bort det (gamla stammar som måste bytas?) och lägga nytt med isolering under, så skulle jag rekommendera en yta som kan andas, t.ex. klinker. Tvåkomponentfärg _kan_ funka, men det kan också bli släpp om det kommer fukt underifrån som inte kan ta sig igenom ytan. Nu verkar ni ju ändå fundera på en större renovering senare (golvvärme?), så om det bara rör sig om några år så spelar det nog ingen roll.

Väggarna - Silikatfärg är bra för källarväggar av betong och sten, men funkar inte ovanpå en annan typ av färg. Så slipa bort så mycket av den gamla färgen som ni kan innan ni målar med silikatfärg.
 
Väggar: Bra att det är dränerat. Silikatfärg blir perfekt.

Golv: Ingen isolering under plattan eller hur? Fukten kommer att tränga upp genom den tunna plattan och golvfärgen kommer att släppa när vatten ansamlas under den. Tre alternativ: 1) Bila upp plattan, gräva ur, makadam, isolering, gjuta ny platta. 2) klinkers utan fuktspärr, vilket släpper igenom fukten 3) ventilerat golv och golvsocklar med vanligt golv ovanpå
 
Ah!
Kände inte till den färgen! Bara den är diffusionsöppen så markfukten kommer igenom ska det nog gå bra!
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.