Hjälp!
Har ett elände med vårt balkongräcke och stolpar vid entren. Framförallt är det de hyvlade delarna som färgen flagnar av på, bara någon månad efter att vi målat dem. Problemet har återkommit varje år!

Har någon ett förslag på åtgärd? Vi har använt oss av täcklasyr. Inga problem har uppstått på några andra delar av huset.
 
Hmm... Måste väl bero på någon tidigare ytbehandling,
tänker jag. Tryckträ brukar gå bra och måla på, bara man väntar ett år. Har någon varit grundlig och ex. linoljat träet innan målning tidigare? Eller använt den numera försvunna utmärkta produkten "impregnerande grundolja", som var främst avsedd för fönster...
Verkar den trärena ytan "fet", så är det nog någon olja insugen i träet. Det blir som att måla på ett stearinljus då. Kanske göra ett prov med lacknaftabaserad färg
på en liten yta, späd grundfärg ex. Bett20 med 20 % lacknafta och måla på. Sedan ett lager alkydfärg av typen fönsterfärg. Sedan utvärdera efter en tid.
Att hyvla ner till rent trä funkar, men kan vara praktiskt omöjligt om det är ett komplicerat bygge.
 
Tack för tipset! Lär nog få bort det mesta av färgen,men det är lite frästa delar där det är omöjligt. Vi testar det läcknaftabaserad färg och fönsterfärg och ser vad som händer!
Anna
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.