Frågeställning:
När blir det tekniska problem för en luft/luft värmepump om man matar den med varmluft från en stor luftsolfångare? Tänkte bygga på ett "extra plåttak" i form av en enkel luftsolfångare och mata en luft/luft solfångare med denna förvärmning. Verkningsgraden på pumpen borde bli betydligt bättre samt att arbetsområdet i fråga om temperatur in/ut höjs så att uteffekten ökar betydligt om fläktkonvektorn på insidan kan blåsa ut 90 gradig luft istället för 40 gradig. Naturligtvis finns det en praktisk begränsning i hur höga temperaturer pumpen klarar och hur stor solfångare man i praktiken kan använda. Finns det någon luft/luft värmepump på marknaden som är speciellt lämpad för detta?

Är det kanske bättre att separera det hela och blåsa in varmluft via solfångare vår/höst samt köra luft/luft när det är kallare? Nackdelen är man då får in uteluft med höstfukt etc.


Förutsättningar:
Har ett hus med kaminer/vedspis/kakelugn samt direktel. Ibland kallställer jag även huset så ack tankar och vattenburen värme är för meckigt.
När man inte är där kan man inte elda så elräkningen drar iväg, därav fundering på luft/luftvärmepump.
Vidare känns det som att solvärme vore idealiskt under vår och höst med varma dagar och kalla nätter. Eftersom huset har värmetröghet i timmerstommen och murstock kan en viss värmelagringeffekt uppnås om man på dagen maxar temperaturen mha sol och luft/luft värmepump samt låter tempen falla under kväll och natt. Tänkte jobba i intervallet 26 - 17 grader eller så. På vardagarna när man inte är på plats mitt på dagen gör det ju mindre om det t.o.m 30 grader inne.
 
Lyckas du värma luften så den är varmare än inneluften finns det ingen anledning att mata värmepumpen med den, utan då kan du lika gärna ta in den. Du bör dock se till att ventilera ut lika mycket luft förstås så du inte för övertryck i huset och riskerar att trycka ut fukt på vinden och i isoleringen. Eller helt enkelt låta inneluft cirkulera i solfångaren, så att uppvärmning och ventilation separeras. Att det är fuktigt ute på hösten är egentligen inget bekymmer eftersom den relativa fuktigheten sjunker när luften värms upp. Om du inte använder luftavfuktare inne har du i princip alltid högre absolut fukthalt i luften inne än vad det är ute, eftersom fukt avges från människor, krukväxter, matlagning, tvättning osv. Den luft som ventileras ut ersätts ju dessutom av uteluft.

I allmänhet brukar det vara svårt att utnyttja solfångare tillsammans med luft/luft-värmepump eftersom värmepumpen plockar ut förhållandevis mycket effekt genom att dra igenom ett väldigt stort luftflöde och sänka temperaturen ganska lite. Råkar man strypa flödet måste temperaturen sänkas mer. Risken är alltså att man råkar strypa flödet om luften ska dras genom en solfångare så att luften ut från värmepumpen blir kallare, vilket gör att man förlorar på det. En princip som kan funka är att låta luften från solfångaren mynna bakom värmepumpen, så den får nytta av den temperaturhöjning som solfångaren kan ge, samtidigt som värmepumpen obehindrat kan dra igenom så mycket luft den vill.
 
Redigerat:
Att låta inomhusluften cirkulera i solfångaren låter ju som en mycket bra lösning. Kan ju enkelt styras med spjäll både för att strypa vid för kall solfångare samt även spjäll för att ta in friskluft via solfångaren.

Är medveten om att det blir stora luftmängder genom en luft/luft VP Har ett brutet tak där nedre delen lutar 75 gr. Ett dubbeltak över det och intag för en luft/luft VP på toppen för det borde ge viss självcirkulation om luftspalten inte görs för smal.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.