Hej,

Lite långt, men här kommer:
"Historien om vårt hus"
Sommaren 2009 köpte vi ett hus i stort behov av renovering samt att vi ville bygga till en del så att planlösningen skulle bli bättre. Vi ville att allt skulle utföras innan vi flyttade in så att vi slapp bo i byggdamm. Vi valde att spränga (vattensprängning) i källaren för att sänka golv så att källaren kunde användas bättre. Installera golvvärme i hela huset, dränera huset, lägga nytt tak, putsa om huset, nya golv och ytskick i huset, ny el- och rördragning, nytt kök och nya badrum, ny ventilation… tja, i stort sett allt nytt.

Vi beslutade att vi ville ha en entreprenör som utförde allt, på helentreprenad. Kontrakt slöts med en byggare, med enskild firma. Han kände dock inte, visade det sig sedan, bekväm med tillbyggnaden utan han önskade att få dela entreprenaden med ytterligare en firma. Vi önskade endast ha en byggherre, men detta visade sig inte möjligt – och dessa två aktörer hade god dialog och relationer – så trots vår önskan skrevs ett kontrakt med vardera part. I det stora hela så delades kontraktet upp så att ena parten, aktör nr 2, ansvarar för tillbyggnad och utearbetet, och den andra, aktör nr 1, för arbetet interiört. Slutdatum för utförandet sattes till maj 2010. Vi kontrollerade referenser, kredit/betalningsanmärkningar och försäkringar gällande den aktör som vi ursprungligen anlitade – av tidspress och glömska missade vi liknande kontroll av aktör nr 2.... Vilket misstag!!


Bygget påbörjades, källaren bilades/sprängdes ur, fönstren revs ut, tillbyggnaden påbörjades. Dock inte i den takt det var tänkt. Det var en sprängkall vinter och huset täcktes inte, varav vattnet frös..

Till våren var stora delar av tillbyggnaden klar. Emellertid dök inte de fönster som ena byggaren beställt upp. Vi hade delbetalat fönstren och fick aldrig klarhet i vari problemet bestod – vi fick olika besked varje gång vi frågade. Först i maj meddelade byggaren oss att några fönster inte kunde levereras. Därmed kunde vi först då börja processa en ny beställning. Slutligen anlände våra fönster i september, beställda av oss personligen.

Arbetet interiört har skett någorlunda parallellt med det exteriöra arbetet. En del har varit avhängigt att vi fick våra fönster, men mycket har varit genomförbart utan fönstren. När fönstren anlänt och installerats så var uppgörelsen att aktör nr 1 skulle avsluta arbetet inne inom kort. Det som kvarstår är en del el-arbete och slutförande av badrumskakling. [/FONT]

I övrigt har 2 av badrummen fått bakfall, vilket är bekymmersamt. En toalettcistern har monterats fel vilket resulterar i att den behöver sättas om på nytt, inklusive ny kakling. Man har kaklat med fel metod runt fönstren i badrummen. Eldragning på fasaden har blivit tokigt och måste rättas till, el till takfönstren är inte löst, bastun går endast på 1 av 3 faser, el till uttagen utomhus fungerar inte, hälften av taklampsuttagen fungerar inte till knappreglagen. Detta är inte åtgärdat än, men vi har dialog med byggaren och han avser (...) att åtgärda detta under året och i början på nästa år.

Gällande exteriören: Halva huset har putsats, byggaren, aktör nr 2, ansåg tidigare att det var fullgott. Han har dock nu insett att det inte är tillräckligt utfört och vi har konsulterat ytterligare firman som uppfattade detta som något av det värsta de sett – slarvigt, hafsigt och delvis fel utfört. Det finns inga fönsterbläck - vilka skulle ha putsats in. Hur löser man det nu i efterhand?

Plåtarbetet är inte påbörjat – detta innebär att isoleringen finns exponerat för väta. Experter menar att det kan ta år att torka ut ytan. Därtill finns delar som ska plåtbeklädas, men som har putsas – det kan i sin tur leda till att väta stängs inne. Fast det kanske inte spelar någon större roll

Balkongen har inte påbörjats annat än med att pålar är gjutna (dock ena i fel höjd). Övre balkongen är inte avslutad. Ytskiktet är inte klart, räcket finns inte. Det finns ställen där trä möter markväta...

Sedan har det tagit stopp. Byggare nr 2 dyker inte upp! Han går emellanåt att nås per telefon, men kommer inte. Han säger att han ska komma med material och att fönsterbläcken är beställda, men inget händer. Han är medveten om att vitet rullar - men inget händer. Vi har naturligtvis betalat för mycket... Urs, vilka noviser vi är!:blushing:


Idag hade jag en plåtis här som kikade på taket och han ansåg inte att det var snyggt utfört - inte heller över entrédörren... Han tyckte att vi skulle besiktiga huset fort som rackarns för att se vad som måste åtgärdas ASAP. :(


Jag talade snabbt med villaägarnas jurist som föreslog att vi skulle skicka rekommenderat brev med mottagarkvittens där vi ger byggaren skälig tid att utföra arbetet, men sedan meddelar att vi tänker ta in annan hantverkare för att färdigställa huset. Låter det vettigt? Hur mycket tid bör man ge? Jag vill gärna vara klar innan årsskiftet, är orolig för huset. Han har redan gått 5 1/2 månad över tiden. Jag inser att han inte kommer att betala för färdigställandet om vi tar in någon annan, men vi måste bli klara någon gång....

Hur gör man nu? Kloka tips och råd mottaget tacksamt!!!
Vi sitter i "skiten"!:(
 
Om du kan få in en offert från en annan för just färdigställande. Då får du ju en uppgift om hur många veckor en annan byggare behöver. Stryk bort all ledtid från den uppgiften. Sätt den som den skäliga tiden i ditt brev.

Dvs skälig tid är den tid det tar för byggaren att färdigställa om han släpper det han håller på med och sedan jobbar i princip dygnet runt hos er. Ni har ingen anledning att ta hänsyn till att han ev. håller på med ett annat bygge som skall bli klart.

Jag förstod inte riktigt på inlägget ovan om felen helt gäller det som byggare 2 har gjort, eller om även byggare 1 har gjort fel.
 
Inte för att det hjälper dig, men om du nu ger dig in i juridiska spörsmål är det viktigt att du har alla termer rätt. Byggherre är "den som för egen räkning utför eller låter utföra byggnads..- -arbeten", dvs du själv.
 
Hej och tack!
Absolut - byggherre är förståss vi. Fel ord av mig, tack!

Jo, det är främst byggare 2 som gjort felen. Båda har gjort fel, men 1:an är intresserad av att ställa till rätta det som inte är korrekt.

Nu har vi skickat en skrivelse till byggare nr 2, såväl mejlledes som med rekommenderad post med mottagarkvitto. Vi har inte hört något från honom alls. Samtidigt försöker vi nu ta in prisuppgifter från andra för slutförande. Nu står vi och väntar på att få dra igång själva...

Vi har även bokat in tid för besiktning av fasad för att veta vilka punkter som måste åtgärdas.... Urs, denna limbo!
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.