Hej,

Kommer inte till rätta med en grej.

Jag har problem med lukt från avluftningen samt avloppen. Luktar dåligt på taket vid avluftningen samt på båda toaletter. Lukten kommer främst vid högtryck ute dvs fint väder, vid regn känner vi inget. Vårt hus ligger relativt högt i området, ny VA-anslutning 1996.

Hade kommunen att kolla på avloppsbrunnen i gatan. De hittade inget konstigt.

Samma problem hade denne frågeställare men fick inget bra svar:
http://www.byggahus.se/bygga/207385-lukt-fran-avloppsluftningen

Tacksam för er input!
 
Luktar det inne på toaletterna kommer det in luft från avloppet av någon anledning. Kan t.ex. bero på någon otät avloppsanslutning, något tomt vattenlås eller att det blir övertryck i avloppet så det bubblar upp genom vattenlåsen.
Att det luktar ur luftaren på taket är egentligen inte särskilt ovanligt eftersom röret upp till luftaren kan fungera som en skorsten så att luft från avloppssystemet sugs upp.
 
Tack för svar.

Kan dock inte fatta varför det luktar inne på toa vid högtryck?
 
Ibland är det undertryck i avloppet, bl.a. beroende på att luften tenderar att följa med vattnet som rinner till reningsverket. Då tränger det inte ut någon lukt även om något vattenlås eller någon anslutning läcker. Vilken typ av ventilation man har påverkar förstås också. Kanske tenderar det att bli högre tryck i avloppet än det är i luften inne på toaletten när det är högtryck, t.ex. för att ventilationen ändras eller att det blåser på något visst sätt. Hur som helst måste du leta orsaken och fixa det, t.ex. otäta avloppsanslutningar inne på toaletten. Bubblar det upp genom vattenlåsen är det däremot problem med luftningen, men det verkar mindre troligt att detta bara skulle uppstå vid högtryck, så förmodligen är det inte riktigt tätt någonstans.
 
Då var detta löst. Hittade ett hål på avloppsstammen i bjälklaget...
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.