Upptäckte häromdagen att det STINKER avlopp i vår trädgård i närheten av trekammarbrunnen. :-/

Lukten har kommit nu när det börjar bli varmt ute (luktade naturligtvis ingenting i vintras då vi köpte huset... ::))

3-kammarbrunnen skall vara relativt nygjord (kommer inte ihåg exakt hur gammal), med infiltration och allt och är godkänd av kommunen (det kollade vi upp innan köpet). Men någonting måste väl vara fel om det stinker? Mina tidigare erfarenheter av trekammarbrunnar är att man inte märker av dem alls. Bortsett från att de måste tömmas ibland...

Nån som har nån idé om vad som kan vara fel?
 
Våran brunn i stugan luktar pyton den här årstiden samt när det är riktigt kallt på vintern och har alltid varit så...
 
Men inte kan det vara meningen att det skall lukta pyton i trädgården hela den varma säsongen då man äntligen skall kunna njuta av sin trädgård? :-/

Hörde nån som sa nåt om att 3-kammarbrunnar skall ventileras via nåt rör som normalt går upp vid husets skorsten. Stämmer det? Har ingen aning om nån sådan ventilation finns för vår brunn. ???
 
Det kan vara luftningen som inte fungerar. Någonstans på taket har du nog ett rör som sticker upp och det fungerar som en skorsten som ska ventilera rör och brunn. Kanske röret är tilltäppt någonstans, eller så är brunnen så tät att det inte kommer in luft den vägen. Anledningen till att man vill ventilera är dels att man vill slippa att det bildas svavelväten som kan förstöra betongen på nolltid, dels vill man slippa att det blir för mycket bakterier. En viss jäsning får man dock alltid räkna med under den varma årstiden.
 
Jag misstänkte att det skulle finnas ett rör eller nåt sånt på taket, jag får nog ta och klätta upp och kolla det någon dag...

Hur kan man se att brunnen är för tät så att det inte kommer in luft den vägen?

Är inte direkt expert på 3-kammarbrunnar, vet knappt hur de fungerar... :-[
 
Brunnslocken är sällan så täta att lufttillförseln är något problem. Har du en infiltration eller markbädd efteråt så sticker det nog dessutom upp ett luftningsrör någonstans.

Principen för en slamavskiljare är att man vill få slammet att stanna kvar medan vattnet rinner vidare. Visst slam är tyngre än vattnet, annat är lättare än vattnet (fett). Därför finns förbindelsen mellan de tre kamrarna
på en höjd som ligger mellan de förväntade slamnivåerna i de olika kamrarna. Det finns även slamavskiljare som fungerar enligt andra priciper.
 
::) Här finns kanske lösningen på problemet. Klicka på: produkter ---> odörfällan. http://www.zeosand.nu/
 
detta kanske låter som ett skämt, men min farsa la i en rå strömming i brunnen en gång om året när det började lukta, sen slutade det. kanske någon som vågar prova? :)
 
Immobil skrev:
::) Här finns kanske lösningen på problemet. Klicka på: produkter ---> odörfällan. [länk]
Gammal länk ?
Men är intresserad i en lösning på lukt från 3 kammarbrunn ?
 
Även vi har lite problem med lukt då man passerar trekammarbruns-locken. Gjorde ny infiltration ivåras och trodde det skulle bli bättre men vissa dagar luktar det.
Har luftningsrör i slutet av bädden och ur dem luktar det inget (ska ju vara rent när det kommit så långt iofs)

Så är oxå nyfiken på varför/lösning på doftproblem....
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.