I huset på landet kör vi pellets (vattenburet system) + kamin med kassett + öppen spis. Huset är stort, 200+ kvm, byggt 1850, mått 23x7,5 m.
Funderar på att komplettera med en luft-luftvärmepump på ovanvåningen... Kan vi få tillräcklig spridning av värmen i ett hus av denna typ (se skiss)? Eller är det bättre att titta på alternativet luft-vattenvärme och koppla ihop systemen?
Någon som har erfarenhet av detta?

Tack!
 
  • huset_skiss.jpg
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
Just det, om det fungerar med luft-luft, var på ovanvåningen är i.s.f. den bästa placeringen?
 
Litet hus ni har på landet :) som jag ser på skissen så är ju ovanvåningen som en labyrint, nog svårt att få en bra spridning över hela planet, bästa placeringen hade ju vart i gaveln i tv-rummet om INTE toaletten varit i vägen,i ett sovrum vill man ju inte ha den.

Hade nog satt den på nedre planet i matsalen med riktning mellan dörrposterna mot trappen till ovanplan, värmen brukar ju inte ha några bekymmer att leta sig uppåt.Födelen är ju att fläkten ifrån innedelen suger in den varma luften i tak ifrån kaminen bortåt så att den sprids bättre, går ju att använda bara innedelen som luftspridare med.

Råder dig till att diskutera med en återförsäljare om olika alternativ, luft/vatten pump contra pellets, ved förbrukning ni har, eftersom huset är så långt fodras nog nästan flera innedelar till en luft/luft om inte annat en fet pump.
En luft/vatten pump kostar ju ca 3ggr mer än en luft/luft, kanske blir mycket pengar att lägga på landstället?

Finns ju vattenfläktkonvektorer med som kanske kan vara till hands.
 
Jag hade satt den på väggen till vänster om toaletten, ger murstocken någon värme i allrummet?
 
Tack för svaren! Jodå, vi får plats, fast 40 m för att hämta morgonkaffet är jobbigt :)

Vore ju lysande att dessutom kunna cirkulera värmen från kaminen, men aggregatet smälter liksom inte in ovanför matsalsbordet...
Murstockarna ger inte mkt värme på 2:a vån utom inne på toan, och lite grand i sovrummet på gaveln när kaminen är igång. Värmeläckaget upp från pannrummet är däremot ganska stort, så vi lutar nog åt placering bredvid toan, ger bäst nytta på sommaren också... Skall prata med en åf om alternativ!
Mvh Torsten
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.