Hejsan! Byggde för 2 år sedan ett hus i kumla. Vi köpte parkett golvet via en firma i länet, och lade in själva. I augusti började vi upptäcka vi några sprickor i golvet, men tiden rann i väge och förra veckan hittade vi många fler. Vi kontaktade golvföretaget som skickade ut en representant till oss för att kolla på detta. Han konstaterade torrsprickor i golvet, som har uppkommit av att vi har för torr luft. Han gjorde mätning på detta och det visade sig att vi hade RF värde på 24,1. För att deras golv efter att nu har läst intruktionen som för övrigt är på engelska så skall det vara 50-60% Rf, branschen säger 35-65%. Golvföretaget säger att det inte är så bra med golvvärme, kamin och nybyggda hus pga att dem är för täta. Hur många kollar och hur många rekommenderar att man skall hålla kolla på detta, och vad lägger man för golv i nybyggda hus idag som har golvvärme,kamin och tätt som dom säger?

Önska mer än gärna svar ideer och reaktioner på detta.
 
Ja-a, vad säger man?

Har man 50-60% Rh inomhus när det är -10C ute så lär det drypa av kondens på rutornas insida. Det är ganska lätt att konstatera att Rh måste ner under 30%, annars får man olika grad av kondensproblem på rutorna vintertid. Jag tror snarare på att ni har lagt golvet för snabbt efter hemtransport. Golvvirket har en viss fuktkvot beroende på hur det har förvarats hos grossisten. Det bör acklimatiseras helst under flera veckor innan man lägger det.

Ang Rh så kan ta följande exempel:

Exempel 1: Antag 50% Rh inomhus och att det är +20C. Då innehåller luften 8.6 g vatten per m3 luft. Luft med den fukthalten kondenserar när det blir kallare än ca +9C. Fönsterrutornas insida är kallare än så när det är riktigt kallt ute, alltså får man kondens på insidan.

Exempel 2: Antag 30% Rh inomhus och att det är +20C. Då innehåller luften 5.2 g vatten per m3 luft. Luft med den fukthalten kondenserar först när det blir kallare än ca +1C. Fönsterrutornas insida immar alltså inte igen lika lätt som i föregående exempel.
 
Vi lät golvet ligga i huset 1-2 veckor innan vi började lägga det.1 vecka sa dom att det skulle ligga men pga försening så låg det nästan i 2 veckor..
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.