Har försökt läsa på det här med RH luftfuktighet, men finner inte om mitt scenario är skadligt eller inte. Vi har ett kallförråd där det är ca 5-10 grader med en luftfuktighet på runt 75% idag.

Är detta en skadligt kombination för det som förvaras där? Så som elektronik, verktyg, kläder. Kommer luftfuktigheten att sjunka när det blir kallare ute?

//FarbrorBG
 
Ligger du runt 75% börjar det bli fara för mögel. Vid låga temperaturer växer inte mögel lika snabbt. Men ligger du kvar på dessa nivåer längre perioder kan det bli en risk på sikt (speciellt sommartid när det är varmare). Man brukar säga att 75% RH är gränsen för mikrobiell påväxt. Högre RH än 75% är alltså inte alls bra.

RH kompenserar automatiskt för temperatur eftersom den anger den procentuella andelen av den maximalt möjliga mängden vattenånga vid aktuell temperatur.

Har du dålig ventilation och ett RH på ca. 75% kan du alltså att få en högre RH om temperaturen sjunker snabbt. Detta eftersom kall luft har ett lägre mättnadsvärde än varm. Däremot växer som sagt mögel inte lika snabbt vid låga temperaturer, så lyckas du ventilera bort fukten så behöver du inte riskera någon påväxt.
 
Redigerat:
Relativa luftfuktigheten RF% ökar när temperaturen sjunker i förrådet efter sommaren. Om det är max 75% vid högst +10C klarar det sig precis från att mögla även under en längre tidsperiod. Ett problemet är att fukt från sommaren kan finnas kvar där mycket prylar ligger tätt sammanpackade utan att luftväxling och det just där blir >75% och mögel. Vid RF >60% brukar det dock även bli rostigt eller annan korrosion på metall efter ett tag så om man är rädd om sina verktyg och skärpan i den slipade eggen bör det vara max ca RF60% för längre perioder.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.