Har köpt en sommarstuga med vatten indraget i huset. Systemet är relativ enkelt, vi har inkommande kallvatten som i badrummet delas till toa, dusch och handfat, sen går det ett rör vidare till köksblandare och sen vidare till en varmvattenberedare som sitter i en liten skrubb. Varmvattenröret är draget samma väg tillbaka. Så långt är allt väl och allt fungerar som det ska, men när jag stänger av vattnet (balofix på inkommande rör) och sen öppnar någon kran som kommer det ut ca 5 liter vatten innan trycket släpper.
Detta händer varje gång och ungerfär lika mycket vatten kommer ut. Det enda jag kan komma på är att det måste finnas luft i varmvattenberadaren som komprimeras när vattnet sätts på? Vet inte om det går att avlufta beredaren på något sätt, någon manual finns inte kvar. Är detta normalt eller kan/ska man göra något åt det?
Det är inga problem med vattenvärmen iaf.
Beredaren är en Nibe EVH-60 från 1980, se bild på skylt och kopping IMAG1583.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
IMAG1584.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
Den är gammal och stigarröret som ska se till att VV hämtas i toppen har säkert gått av. Då blir kärlet lite hydrofor också, har du inga andra problem tex dålig kapacitet på VV så gör det inget. Men räkna med byte framöver när elementet ger upp eller den börjar läcka.
 
Tack för snabbt svar!
Så att tömma beredaren och fylla den igen skulle ge samma resultat då vattennivån i tanken inte kommer högre än dit stigarröret gått av?
 
Precis så, om den inte töms kommer luften främst syret ganska snabbt följa med ut som i en hydrofor. Men nu var det ju en stuga som kanske kallställs och då börjar det om varje gång den töms.
 
Ok, direkt börjar man ju kolla vad en ny beredare skulle kosta, kan ju vara bra att vara lite förberedd när den gamla väl ger upp.
Ser att Nibe har många av sina modeller i tre varianter, emalj, koppar och rostfritt, är det stor skillnad på livslängd mellan de tre varianterna? Det är ingen enorm prisskillnad modellerna emellan, speciellt inte mellan koppar och rostfritt, där skiljer det knappt några hundringar.
 
Du kan välja kärl efter ditt vatten, dom skiljer sig lite baserat på vattnets hårdhet, kalk etc.
Nibe har en informationsfolder om detta på hemsidan.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.