Hej alla,

Vi är just i färd med att renovera vårt kök. Vår avsikt är att göra en budgetrenovering så gott det nu går ;) Stommarna som sitter där är formodligen äldre IKEA-stommar vilka vi tänker behålla. Våra nuvarande skåpluckor har mått ex. 72 X 39,5 cm med gamla "utanpåliggande" gånggärn. Vi funderar på att köpa nya luckor istället för att lacka om våra gamla och har kollat lite på IKEA's sortiment. Deras mått är 70 X 40 cm. Kommer dessa luckor att passa eller gör vi bäst i att lacka om våra befintliga?

Är det möjligt för en rimlig peng att "uppgradera" lådorna till moderna kullagrade skenor eller kostar det mer än det smakar?

Tack för era tips! :)
 
IKEAs luckor är 5 mm mindre än vad som anges, så måttet 70 x 40 är i själva verket 69,5 x 39,5.

På frågan om ni ska behålla de gamla och lackera....

Jag kan tycka att det kan vara enormt charmigt med dessa lite äldre utanpåliggande gångjärnen. Det finns många som lägger mycket pengar på att få till den gamla känslan. Nu vet ju inte jag hur era ser ut.

Ska ni byta kan ni fundera på att även byta stommar, de är nämligen inte de som kostar.
 
Hej! Vi har precis satt Ikealuckor på befintliga Marbodalstommar. Ni kanske får som vi borra nya hål för gångjärnen om hålen i era stommar inte stämmer men annars är det nog inga problem. Vi köpte också helt nya lådor. Våra stommar var 16 mm och Ikea har 18 mm stommar så det fattades 4 mm för att lådorna skulle passa men det fixade vi med små ringar i metall som träddes på skruven och fick fungera som stanser. Fungerade hur bra som helst. Ska kakla om i nästa vecka sen får ni se före och efter bilder.
 
Vi renoverade vårt kök utan hantverkarhjälp år 2000. IKEA:s luckor passade exakt till våra Marbodalskåp. Vi kunde därmed behålla överskåpen och sparade mycket arbete. Samtliga underskåp bytte vi ut.

I överskåpen spacklade vi igen hålen efter magnetlåsen och utanpågångjärnen. Spåren efter gångjärnen syns inte alls eftersom luckorna täcker. Märkena efter magnetlåsen syns något men stör ingen annan än undertecknad som gjorde ombyggnaden.

Med de nya självstängande gångjärnen följde en mall som gjorde det enkelt att förborra.

Bifogar bild på resultatet.
 
  • PC060154.jpg
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
Skall renovera ett kök igen där det tidigare finns skåp från Marbodal. Tänker försöka dölja skruvhålen från magnetlåsen helt denna gång. Vill inte måla hela ytan. Det blir för jobbigt inne i ett skåp. Funderar på att i stället maska av och måla en rand strax innanför dörrarna.

Känner någon till en slitstark färg som skulle kunna användas?
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.