Vi står inför nästa steg i vår ambition att sänka våra uppvärmningskostnader, och har efter att ha bytt värmepanna sänkt totala förbrukningen från omkring 22 MWh till 14 MWh, vilket i sig inte är illa alls på en villa byggd 1990 på 180 kvm med uppvärmt förråd. Det känns dock som om det finns betydligt mer att göra utan att göra våld på hela huset, och vi har kommit fram till alternativen att endera tilläggsisolera vår vind (souterräng, "öppen" vind med takstolar, masonit och takpannor) eller montera solceller.

Solcellerna ser vi som ett intressant projekt men det kostar en del, omkring 50 TKR (2,5 kWh och micro-inverters) och förfular huset en del även om monteringen kunde ske på taket utan att direkt synas. Lösullen däremot är vi inte så insatta i, dels vad man ska räkna med för förtjänst, dels vad det innebär för kostnader - inte bara för ullen utan också för förberedelserna/materialet för detta..

Så, har andra gått i samma tankar? Eller finns det någon här som arbetar med endera och som kan ge lite synpunkter?
 
Problemet med solceller, som du säkert redan känner till, är att dom ger som mest (juni) när dom behövs som minst.

Global-solinstrålning-Stockholm-1961-1990.gif
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


Fördelning av global solinstrålning under ett år i Stockholm under normalperioden 1961-1990. Enligt data från SMHI.

Jag skulle säga att tilläggsisoleringen är mer kostnadseffektiv. Är du redan nere på 14 MWh/år börjar det bli svårt att få lönsamhet i energisparande investeringar.
 
Jag skulle också satsa på att minska energibehovet...tex genom mer isolering...
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.