Hej,
Vem fixar vägguttag som sitter löst i väggen? Är det en elektriker eller annan fackman?

Alltså om ett uttag, även det bakom plasten alltså, är rackligt och går att dra ur väggen något.
 
Du får göra det själv om du anser dig ha kunskap nog, annars elektriker
 
  • Gilla
BirgitS och 1 till
  • Laddar…
Tack för svaret
 
Dina uttag kan sitta fast i dosan på olika sätt, antingen via skruvar in i en ring i dosan via "nyckelhål" eller som i äldre dosor via metallklor som skruvas ut via skruvar och fäster på så vis.

Det är fullt görligt för vem som helst att göra uttaget strömlöst via att skruva ur / slå av aktuell säkring, sedan skruva isär uttaget och se om man kan sätta fast det igen på enkelt sätt.

A och O är att du verkligen verifiera att det är spänningslöst i uttaget innan du skrider till verket, till detta behöver du en voltmeter. Finns även enklare kontaktlösa fasindikatorer men inget att rekommendera för nybörjare, man kan inte lita på dessa i alla lägen.

Givetvis får man ha koll på att anslutningar i uttagets anslutningsplintar är fortsatt intakta och tex inte kablar kläms under metallklorna om man har den modellen.

Man ska kolla så alla skruvar till kablarnas anslutningar sitter lagom fastdragna så fort man varit och pillat i ett uttag, eller en "apparat" som det heter (kan vara en strömbrytare eller vad som helst).
 
  • Gilla
avh67f och 1 till
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.