Vid en brandskyddinspektion i dagarna konstaterades det att flera av tegelstenarna som klär den öppna spisen invändigt vickar och har börjat släppa från underlaget. Flera av stenarna har också spruckit eller börjat vittra sönder. Spisen byggdes 1936.
Hur skulle ni gripa er an detta tro? Riva ner hel rasket och mura upp på nytt, eller laga och lappa där det behövs?Och vad bör man använda för bruk?
Tacksam för alla synpunkter och svar, och betänkt att jag aldrig pysslat med bruk och tegelsten förut! En person inspekterar en gammal tegelspis med lösa och spruckna stenar samt verktyg placerat på spisens mantel.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
Claes Sörmland
Enkelt att åtgärda.

Du använder en borrmaskin med borr för murverk och borrar ut putsen runt de lösa stenarna. Sen rengör du dem från bruk med en murhammare. Dammsug noga där stenarna har suttit. Sen väter du stenen och dess plats och murar tillbaka dem. Idag skulle man nog valt ett eldfast bruk men jag skulle inte ändra konstruktionen utan välja samma bruk som användes 1936. Troligen ett kalkbruk. Du kan köpa det torrt på säck.
 
  • Gilla
NorraS
  • Laddar…
Tack för snabbt och bra svar! Det där med borrmaskinen var ett fint tips! Och kalkbruk är det nog ja.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.