Bor i ett 2 plans radhus på 135 kvm byggt på 70-talet.
Uppvärmning idag är direktverkande el.
Vi har bytt element på övervåningen till NOBO.

Funderar på att installera en L/L pump, då det ofta är kallt på nedervåningen.
Vi förbrukar ca 17,500 Kwh / år.

Tror ni det skulle vara lönsamt för oss att byta till en pump eller är det bättre att byta ut elementen på
nedervåningen till NOBO också ? ( de som finns idag är från 70 talet ).
 
det är alltid billigare att värma med en värmepump, än med direkt el, så självklart ska du ha en sån.

sen så är det sällan fel på själva radiatorerna, en ny radiator dra lika mycke som en gammal, för var skulle annars energin ta vägen?
det som därimot kan vara dåligt är termostaterna i de gamla radiatorerna & dessa kan man med fördel byta mot ett reglersystem, istället för att byta radiatorern. en sån lösning är mycke bättre än nya radiatorer.
 
Helt klart är det vettigt för dig att installera en luft/luft värmepump.
 
M
Hej
Vi har en sutteräng villa på 150+46kvm med direktverkande el (byggår 1976). Vi har haft en IVT lvp nu sedan oktober 2007. Innan hade vi en förbrukning på 18600kwh, då eldade vi en del i vår täljstenskamin (ca 3-4kubik ved). Nu har vi en förbrukning på 13800kwh med knappt något eldande alls i kaminen så visst gör en lvp mycket nytta!
 
Elelement har ALLTID 100% verkningsgrad så ett byte förbättrar inget
Styrningen på gamla element är dock dålig och temperaturen pendlar någon några grader upp och ner så ett styrsystem förbättrar komforten och snålar lite med elen pga mindre övertemperatur.

Protte
 
Vi installerade två luftvärmepumpar och planerar att riva ut alla radiatorer från tidigt 80-tal, eftersom vi inte har behövt använda dem. Hur effektivt värmen når ut beror mycket på planlösningen och man kan behöva någon enstaka radiator i de mest avlägsna rummen om man vill ha helt jämn värme. Helt klart har en luftvärmepump potential att halvera uppvärmningskostnaden, om förutsättningarna är bra! Vi är strålande nöjda!

/Pontus
 
Lånar tråden lite....
Har precis installerat en Fujitsu Nocria i vårat hus, ett 70 tals hus med direktverkande el och en braskamin. Ser fram emot vintern nu för att se hur den funkar....:)
Har haft en årsförbrukning på runt 25.000 kwh, hoppas den siffran ska sjunka en del....
Det jag funderar på är hur pass avancerat det är att fixa nytt styrsystem till radiatorerna och ta bort de gamla termostaterna?
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.