I vår klädkammare längst in står bergvärmepannan. Ska bygga in den så vi slipper se den och alla rör osv. Ett pannrum. Måste ju komma åt den ändå. Har lämnat en öppning för dörrkarm, modulmått 70 * 200cm.

Kom på att det snyggaste skulle vara att ha en dold dörr, kanske med en spegel framför. Hur jag ska få till detta är dock inte helt enkelt. Behöver ju bygga en egen "dörr" med typ IKEA gångjärn fast kraftigare? Har sett andra typer av dolda gångjärn men de jag sett är fruktansvärt dyra.

Det bästa borde att hitta liknande gångjärn som sitter på en bildörr där dörren åker utåt när man öppnar. Den kan inte bara öppnas rakt ut eftersom en spegel som ska dölja dörren bör vara lite större än öppningen så man inte ser skarvar mellan väggen och dörren. Typ 80*205cm kanske

Kan ju även om det blir osynligt ge ett visst inbrottsskydd om de kanske missar åt det finns en dörr bakom spegeln längst in i rummet.

Finns andra sätt att dölja skakvar mellan vägg och dörrså de blir osynliga? Om man inte vill ga spegeln alltså. Tänkte på gångjärnssidan kan man ju tapetsera över skarven med renoveringstapet kanske?
 
Tänk nu på att du kanske behöver byta den någon gång i framtiden så du inte gör en för liten dörr...

Kan tänka mig att den är 60cm bred, men tank och sånt? sen brukar man vilja ta ut den på säckakärra för att slippa förstöra golv och sånt.

Men det har du väl tänkt på redan?

Jag hade försökt använda något liknande det Ikea har till sina luckor utan handtag, sådana man trycker på så de åker ut. eller bara ett litet hål för en nyckel och man sätter kistan i väggen istället för i dörren...
 
Kanske en måttbeställd spegel med glasgångjärn som dörr? Finns en bunt hos theofils. Du kanske kan låta spegeln täcka hela öppningen och sticka ut någon centimeter både framåt och åt sidorna. Då ser det ut som en vanlig väggspegel.
 
Har till vår matkällare byggt med Ikea gångjärn sedan skruvat en större spegel direkt på dörren (samma storlek som dörren) perfekt "lönndörr"
annars kan du bygga en slät dörr med trycköppning och sedan tapetsera hela väggen med ett färg och mönsterrik tapet, det äter upp mycket av ev skarvar
 
Byggde ett gömt nyckelskåp i en vanlig innervägg med hjälp av en spegeldörr från ikea.
Köpte en sådan här med gångjärn som fästes i en regel i väggen.
http://www.ikea.com/se/sv/catalog/products/S69811709/

Satte inget handtag så man tror att det är en vanlig väggspegel.
 
En bild säger mer än 1000 ord

20130104_160546.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
20130104_160600.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
  • Gilla
basseman
  • Laddar…
Är det svårt med gångjärn och man inte ska in där och springa jätteofta kan kanske Neodym magneter vara en lösning? Kan ju vara smart att ställa "dörren" på en list och sen ha magneter för att hålla fast den.

http://www.clasohlson.com/se/Neodym-magnet/Pr310564000
 
Holpers skrev:
Kan ju även om det blir osynligt ge ett visst inbrottsskydd om de kanske missar åt det finns en dörr bakom spegeln längst in i rummet.
Är du rädd för att tjuvarna ska komma o sno din panna? ;)
 
  • Gilla
Nyfniken och 1 till
  • Laddar…
Öppningen är 70x200 så pannan gör lätt att få ut.
Tänkte även ha verktyg m.m. där så det är inte pannan jag tänkte gömma för ev. Inbrottstjuvar. :)

Problemet är inte själva dörren tror jag. Problemet är att en spegel behöver sticka ut minst en cm utanför dörren för att dölja springan mellan dörr och vägg. Och tar ni en liten bit skiva och lägg utanpå en IKEA lucka och försök att öppna dörren så märker ni problemet. Det går inte att öppna om något sticker utanför luckan.

Det behövs gångjärn som öppnas lite utåt också.
 
Kanske denna sida är till hjälp. http://www.hiddendoors.com/apps/photos/album?albumid=14234632

Förr fanns tillfällen där man "dolde" dörrar, som ovan nämnt vanligen intapetserad i en mönstrad tapet. Det du gör i dessa fall är att använder låskista med endast nyckel som fälls in samt ledgångjärn som även de fälls in... Exempel på ledgångjärn finns här... http://www.nackabyggnadsvard.se/p/ledgangjarn.html , lås hittar du här http://www.nackabyggnadsvard.se/p/s...ml?visitorid=aa31ed1e9904ad2cef94565b61ce62a9

den blir inte helt dold men gott och väl svårhittad för den som är ovetandes om den.
 
Korvgubbe
Den typen av gångjärn du letar efter är inte helt ovanliga på båtar, testa att kolla runt lite i olika båttillbehörsaffärer och se vad du hittar. Att det säljs via en båtaffär brukar dock innebära att det blir rejält mycket dyrare men ska man bara ha ett par gångjärn så är det kanske inte så mycket att tjafsa om.
 
Ett annat alternativ är att låta dörren gå inåt och sätta en spegelförsedd skiva med gångjärn utanför, som täcker hålet. Samma lösning kan fungera med en utåtgående dörr också, om man vill...

Om man använder ett grepp istället för dörrhandtag och låter dörren låsas med magnetlås så blir det enklare...
 
Undrar om det kan fungera med IKEA-gångjärn som öppnas 160 grader? De lyfter väl ut dörren en bit för att kunna öppna den förbi luckan bredvid. Någon som har såna gångjärn som kan kolla om det skulle gå att ha en spegel utanpå som sticker ut 5-10mm utanför luckan?
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.