Är det någon som vet om det lönar sig att köpa ett litet hus, säg 70-80 m2 och bygga till det med en 80 m2 i Sthlms-trakten? Det tycks vara svårt att hitta hus som är stora nog för en familj som samtidigt har någon form av grundläggande charm och som inte är väldigt dyrt. Bygga nytt har vi inte varit intresserade av, ingen av oss vill ha den moderna stilen med öppna ytor som råder just nu, hellre ett charmigt hus med vinklar och vrår.

Det finns ju en hel del mindre hus som är i gammal och tråkig standard men som ligger någorlunda nära stan. Säg att man köper ett litet hus för 2,8 milj och bygger ut och renoverar det för 2 - 2,5 milj, är detta en någorlunda realistisk kalkyl mellan tummen och pekfingret? Eller är det för lite om det ska ingå både en utbyggnad samt en ganska omfattande renovering av det gamla huset (kök, badrum, omdränering, ev tak, ytskikt etc)? Vi tänker inte göra några större insatser själva, möjligtvis lättare ytskiktsrenovering (men detta är ju å andra sidan inte det dyra när man renoverar ett hus).
 
Det stora problemet kan vara att få bygglov för en utbyggnad. Stockholms små pyttetomter och strikta stadsplaner kan omöjliggöra utbyggnader som man vill. En arbetskamrat tittade på att göra som ni för ett hus som de verkligen gillade, men när man tog i beaktande den prickade marken mot gatan, samt lämnade utrymme mot grannarnas tomter återstod 4m2 att bygga ut på. Det blev ingen budgivning för dem.

Annars är det stora problemet i Stockholm att hitta hantverkare som kan göra ett bra jobb utan att skinna dig totalt. Ekonomi verkar man kunna få i de flesta projekt eftersom fastighetspriserna fortsätter uppåt, i alla fall ett tag till.
 
Med tanke på att sådana hus oftast är i ganska dåligt skick tror jag tyvärr att 2MSEK är på tok för lågt räknat i Stockholm om ni vill köpa in både en större tillbyggnad och totalrenovering med material som smälter bra in med ett gammalt hus.
 
ja tomtstorleken kan ju vara ett problem! Måste väl vara en 800 m2 för att det ska kunna bli nåt?

Kostar det alltså verkligen över 2,5 miljoner? Är inte det nästan vad ett nyckelfärdigt nytt hus kostar (exkl tomt så klart)? Är det ingen av de stora husleverantörerna som specialiserat sig på prefabricerade tillbyggnader, det borde ju verkligen kunna vara en nisch så mycket egna-hem-hus det finns i landet. De kunde ha en modell för varje decennium.

Att hantverkarpriserna skiljer sig så pass i landet är verkligen irriterande. Vi är ganska händiga men ingen av oss tycker att det är roligt i några längre stunder så för husfridens skull lejer vi hellre bort arbetet. Finns det inga norrlandsföretag som vill ha lite påhugg??
 
Tror det blir tajt även med 800m2. Antagligen har man det nuvarande huset liggande ganska exakt mitt på tomten, och du kan ju inte precis bygga till 2m runt om hela huset.

Ett modernt "nyckelfärdigt" kan ju byggas ju på lite annat sätt. Platta på mark istället för källare (som man måste dränera & isolera på ett gammalt hus), gipsskivor till väggar, standardmått överallt, etc. Hantverkare från norrland är ett alternativ, men de kanske kommer att kräva att ni löser deras boende i Stockholm :)
 
Personligen så tror jag att det blir dyrare att köpa ett litet hus och bygga till än att köpa motsvarande storlek i motsvarande läge.

Och sedan tillkommer problemen med bygglov etc.

De områden där alla hus är små har för det mesta begränsningar vad gäller utbyggnad. Men det finns ju enstaka ställen där ett pyttelitet hus ligger inklämt i ett område med större hus. Fast då kanske på för liten tomt.
 
Hur långt ut från stan kan ni tänka er? På Värmdö t ex finns gott om den typ av hus som ni söker. Många hus runt 60-70 m2 i områden där detaljplan tillåter 180 m2 och tomten är tillräckligt stor. Jag kan tänka mig att dessa hus nu ligger på 1,5-2 miljoner att köpa.

Vi köpte själva ett hus på Värmdö på 73 m2 (+40 m2 i gästhus) som vi nu bygger ut till totalt 170 m2 (vi bygger ihop huset med gästhuset). Vi köpte huset för 2,5 år sen och bygger nu ut med prefabricerade delar som lyfts på plats med kran. Väldigt smidigt.

Om det är billigare att göra så här istället för att direkt köpa ett "färdigt" och stort hus, det vet jag inte. Det kanske visar sig i sommar när vi efter utbyggnaden får huset omvärderat av en värderingsman. Vi hoppas förstås...

Vår utbyggnad kommer landa på c:a 1,2 milj och huset totalt kommer att ha kostat nästan 3 milj.
 
Kan ju bara säga att vårt hus som vi köpte i Tallkrogen för snart 2 år sedan då kostade 2,45 milj kronor och var på 84 boyta + 56 biyta. Det blir drygt 30 000/m2 om man räknar boytan eller 17500/m2 om man räknar hela ytan.
Nu är husen ännu dyrare att köpa.

Vi har byggt ut ca 60 m2 och har långt kvar till en kvadratmeterkostnad på 17500 på den utbyggnaden. Så jag skulle definitivt svara ja på frågan. Utbyggda kvadratmeter på villor i Stockholmstrakten är helt klart billigare än "gamla".

Kan också tillägga att i Tallkrogen ligger tomterna runt 500 m2 och man får bygga på 20% av tomten. Kruxet där är att hålla sig 6.5 m från tomtgränsen, men det fick vi dispens från för vår utbyggnad.
 
pinebar skrev:
Vi har byggt ut ca 60 m2 och har långt kvar till en kvadratmeterkostnad på 17500 på den utbyggnaden. Så jag skulle definitivt svara ja på frågan. Utbyggda kvadratmeter på villor i Stockholmstrakten är helt klart billigare än "gamla".
Nu finns dock en väsentlig skillnad - ni som många andra här har gjort mycket jobb själva, men i det här fallet var det frågan om det lönar sig om man vill köpa in hela ombyggnaden?

Sen finns det förstås en annan aspekt; det är inte omöjligt att man kan bygga ut _yta_ till rimligt pris, men tillbyggda kvadratmeter värderas normalt sett inte alls lika högt som originalytan när det är dags att sälja - såvida man inte gör som fästing65 och bygger om hela kåken för att få en vacker planlösning :)
 
Köper du huset för att spekulera i eller för att bo i?

Jag inbillar mig att man kan köpa en nyckelfärdig utbyggnad för typ 15 000/m2.
Vilka andra kvadratmeter kan du köpa för det priset i Stockholm?

Kvadratmeterpriset brukar ju ändå vara en av de tunga argumenten för hur mycket folk är villiga att bjuda för ett hus. Har du fler kvadratmeter när du säljer får du mer pengar.

Jag är helt övertygad om att vi får tillbaka allt vi har investerat i huset den dagen vi säljer. Men det är inte det viktiga för oss. För oss är det ett bra boende till en rimlig månadskostnad, plus att vi kan göra det exakt efter våra behov och önskemål som är huvudargumentet för att köpa ett litet hus och bygga ut. Vi hade inte haft råd att köpa 200 m2 hus eller lägenhet 20 minuter med tunnelbanan från city på något annat vis.
 
Intressanta diskussioner! Eftersom jag jobbar söder om stan och sambon i city så har vi kollat runt älvsjö/enskede/huddinge-hållet så att vi får ungefär lika kort väg att hämta på dagis båda två. Där är det ganska tydligt att husen skiljer sig enormt mycket beroende på hur de ser ut. Ett slitet 40-talshus i enplan kostar runt hälften av vad ett välrenoverat charmigt hus gör, trots att de kan ligga i samma kvarter. Det är därför det har slagit mig att det skulle kunna vara en bra idé att bygga ut. 15000 per m2 är en bra ungefärlig summa att utgå från. Bygger man tex en andra våning på ett hus på 80 m2 så skulle den tillbyggnaden bli helt klart ekonomiskt hanterbar, plus, som du säger pinebar, man skulle kunna anpassa det precis som man vill ha det.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.