T
Tänkte höra om någon i detta forum har investerat i s.k varmvattencirkulation och har erfarenhet av detta.

Frågan utgår från följande problem och tilltänkt åtgärd:

2 ggr om dygnet kasseras c:a 2 x 30l varmvatten i onödan, då varmvattnet hunnit svalna så pass mycket att man låter kranen vara på tills det blir varmt igen. Ledningarna är bra isolerade men mellan morgon samt kväll går det runt 9 tim per gång innan varmvattnet används på nytt igen och ledningen hinner då svalna av.

Beräknad förbrukning blir då 60l dygn eller 21.900l per år (21 m3) som då tappas av i onödan.

Tilltänkt åtgärd är att ev koppla 12mm prisolrör från högsta varmvattenpunkt i huset och mata ner detta rör till ack-tanken med en mindre pump (tanken har anslutning för varmvattenretur) och sen koppla denna pump till timer eller till husets larmsystem, så att pumpen enbart går när folk är hemma.

Vi borde då få varmvatten direkt och undvika minutenlånga tappningar i onödan, men frågan är om vi tjänar något på denna investering eller om det mer blir en ren komfort-åtgärd. En del använder denna returledning för handuksvärmare etc, så vad är bästa strategi- utnyttjande av energin i detta avseende.
 
Ett förslag är att låta en rörelsedetektor starta pumpen som körs en halvtimma (eller annan lämplig tid) varje gång rörelsedetektorn aktiveras. Detta gör att pumpen bara går då det finns aktivitet i huset.

/m
 
En ren komfortåtgärd med VVC. Det vatten som du anser spolas ut i onödan, tillförs ju som värme till huset. Projekterar du VVC räknar man alltid att den värmen som avges under cirkulationen räknas till husets uppvärming (om än väldigt lite). Har du sedan en värmepump om gör varmvattnet, blir detta väldigt billigt.
Fundera samtidigt på om du inte skall installera en handdukstork på VVCn. Med en magnetventil kan man göra en elektrisk styrd, men varmvattenvärmd handdukstork som dessutom värmer billigt om du kopplar till en värmepump.
 
Varmvattencirkulation är en mycket bra ide och har man en gång vant sig vid att det kommer varmt vatten ur kranen direkt när man öppnat har man svårt att acceptera något annat. Något som man ska tänka på är dock att alla varmvattenberedare inte passar för att skicka tillbaks avkylt vatten i botten av beredaren då det förstör skiktningen. Skiktningen är väldigt viktig i beredare med låg temperatur t ex värmepumpar. Förstörd skiktning innebär att tempen på utgående varmvatten rasar snabbt vid större uttag och kapaciteten minskar därmed drastiskt. Kolla därför upp med tillverkaren av värmepumpen om den fungerar med VVC. Vissa kan till och med vara förberedda för det.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.