T
Jag har några områden på gräsmattan som nästan aldrig växer och är mycket ljusare än övriga gräsmattan.
Vad kan det bero på? Behöver den mer näring på just dom ställen?

Bifogar två bilder på fläckarna. Dessa togs när gräset inte klipps på ett tag. Men oavsett klipplängd så är det alltid ljusare där och växer knappt.
Gräsmatta med ljusare fläckar och ojämn grästillväxt, omgiven av träd och en blommande buske.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
Gräsmatta med ljusare fläckar och ojämn grästillväxt, med staket och träd i bakgrunden.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


Bifogar bild på hur resten av gräsmattan ser ut (oklippt). Den här bilden är tagen 5 meter från den fläckiga delen. Så bägge partierna får lika mycket sol och vatten.
Ojämn gräsmatta med ljusare, tunnare gräs och områden med friskare grönt gräs.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
Det kan vara en annan typ av jord eller underlag där, så det skulle också kunna vara brist på vatten. Det enklaste att testa är kanske att slänga ut en portion gödsel nästa gång det regnar ordentligt. Det kan göra susen när det växer dåligt.

Min erfarenhet är att gräs som är lite halvdött, som ditt ser ut att vara, är känsligare för allt – även gödsel – än livskraftigt och frodigt gräs. Det kan därför vara värt att ge en halv dos gödsel först och sedan efter någon eller några regn ge en dos (eller en halv) till. Låt det gå minst en vecka innan du konstaterar att det inte fungerar, eller kanske två.

Funkar inte det får du börja fundera på om du har för grunt med matjord just där. Om du tycker att allt borde vara identiskt så återstår nästan bara ett jordprov.
 
  • Gilla
Tovin och 2 till
  • Laddar…
Ser mer ut som om de ljusa fläckarna är gräs och de gröna är klöver. Klöver håller sig grönt längre vid torka.
 
Ja, mycket klöver är det helt klart. Det kan vara så näringsfattigt att gräset i princip knappast växer alls, även om det är ovanligt. Om det har kommit någorlunda med regn så skulle jag satsa på gödsel och har det varit väldigt torrt är det nog torkan som är problemet. Om du bor i Stockholmstrakterna så är det nog inte regnet som saknas; i alla fall har vi här vid pendelns slutstation fått en hel del i sommar.
 
T
Nej tror inte på vattenbrist. Då verkar det vara näringsbrist. Funkar hönsgödsel eller ska man satsa på något annat?
 
T Ejmelie skrev:
Nej tror inte på vattenbrist. Då verkar det vara näringsbrist. Funkar hönsgödsel eller ska man satsa på något annat?
Vilket gödsel som helst torde göra stor skillnad om det är näringsbrist. Om gräset är lite halvkrassligt just nu är det en fördel att inte ösa på något starkt mineralgödsel, för det är lätt att överdosera och kan istället bränna gräset. Släng ut ditt hönsgödsel enligt rekommendationen eller lite mindre, kanske nu på fredag när det väntas regn över helgen. Glöm sedan inte att rapportera hur det ser ut om 2–3 veckor! Det är det viktigaste :)
 
  • Gilla
Tovin
  • Laddar…
Produkter som diskuteras i tråden
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.