För vårt nybygge fick vi världens mest omotiverade rörmokare rekommenderad av byggfirman. Ja, de jobbar helt enkelt tillsammans sedan flera år tillbaka.
I god tid, innan rören var lagda meddelade vi att vi ville ha fristående toaletter. Vi frågade ägaren av VVS-firman vilken anslutning vi skulle ha och han sa "H". (Detta är i Belgien, så jag vet inte om det heter något annat i Sverige, men en horisontal anslutning handlar det om.)
Vi beställer våra toaletter, första modellen på denna sida: http://www.facq.be/Media/contentimg/professionnels/catalogues/livrevert/wc/poser.pdf kod: 570290.
När rören (i plast) är lagda, ser vi att de kommer upp ur golven, 10 cm från väggen till mitten av röret.
Okeeeej. Vi kontaktar VVS killen (via mejl) och påpekar att de har gjort en vertikal anslutning och att beställningen måste ändras.
Ingen respons - som vanligt - men detta betyder, enligt honom själv, att han har läst och reagerat på informationen.
Vid installationen visar det sig förstås att det är så de jobbar - H-toaletter installeras på vertikala rör med en ful vit plastböj bakom toaletten.
Detta vita rör sticker alltså ner i det grå plaströret som sticker upp några cm från golvet. Snyggt(!) Men man ska väl straffas för att man inte vill ha en inbyggd toalett.
Och golvhuvar finns det visst inte här!?

Vi är förstås inte nöjda med detta hopkok och tänkte att vi skulle kunna installera basen från följande modell på samma sida, "Gecor", med S-lås (nummer 494970), eftersom det är för trångt för en WC med vanlig vertikal "C" anslutning.
Enligt killarna som var här i dag, funkar inte det, eftersom röret i golvet har en böj och det inte går att få ner anslutningen tillräckligt djupt... bla bla bla etc.

Stämmer detta?
Hur installeras egentligen en WC med S-lås? Vattenlåset sitter ju i själva toaletten.
Sen gnällde de om att det blir en glipa mellen toaletten och golvet i alla fall med en S modell och att "vario" anslutning är den enda möjligheten.

Enligt tex http://www.sigro.se/es_shop/produkter/avloppsror/inomhusavlopp/nipplar_tatning.html verkar det ju finnas hur mycket olika tätningar och lösningar som helst.

De grå golvrören ser ut ha ett yttermått på 97,5 mm i diameter och WC:n har en 102 mm anslutning.
Röret böjer antagligen bakåt några cm under golvytan.
Skulle det funka med ovanstående WC och hur i så fall?
 
På Polska byggmarknader är 95% av alla toalettstolar bakåtanslutna. Polackerna använder en räfflad platslang /rörstos till att ansluta. Låter som det är samma typ av lösning.
WC med avlopp nedåt kallas "Warzawski" i Polen. Se exempel http://www.budujesz.pl/katalog/40/11/1/0/Miski-ustępowe-i-pisuary/

Det är nog så att de placerat rör i höjd och avstånd till vägg för att passa den lösningen som är standard i landet.
.
 
Tack för länken.
Standard i Belgien verkar vara inbyggda toaletter, men det hade vi tidigare och med det superhårda vattnet här var det inte roligt. (Vi fick byta ut hela spolmekanismen två gånger!)
Min poäng är väl lite att VVS-killen fullständigt ignorerade vår information och dessutom placerade rören så att standarden för fristående toaletter med vertikal anslutning - "C" - inte heller passar (ca 2 dm mellan rörcenter och vägg).
Enligt måtten ska ju dock en S-toalett passa...
 
somelvis skrev:
Polackerna använder en räfflad platslang /rörstos till att ansluta. Låter som det är samma typ av lösning.
Låter ungefär lika fult! :)
Här är det ett slätt, hårt rör som har placerats.
 
Produkter som diskuteras i tråden
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.