Hej,
håller på att installera ett mekaniskt frånluftsystem från Fresh (tilluftsventiler + frånluftskanal från källaren ännu inte installerad). Testade takfläkten genom att bara montera på en stickpropp och stoppa in i väggurtaget.

Det susar en hel del, framför allt utomhus i trädgården eftersom fläkten är monterad på den sidan av huset som vetter mot just trädgården. Är det någon som vet om man kan ljudisolera fläkten på något sätt på utsidan/utomhus? Kan man justera fläkten på annat sätt, den verkar gå på fullt blås hela tiden och det finns (så vitt jag kan hitta) inga reglage el dyl.

Tips och råd, tas tacksamt emot :)
/Marcus
 
Det går säkert at reglera ned farten på fläkten. Många en-fas (240V) fläktar går att spänningsreglera (med tyristor eller transformator) och större 3-fas (400V) fläktar går att reglera med frekvensomformare. Borde framgå av dokumentationen på fläkten om det är ok att sänka spänningen, eller ring tillverkaren. Sedan gäller det ju bara att du får ut tillräckligt med luft oxå, vilket betyder att du ställer in varvtalet på fläkten i samband med att du (eller någon?) gör injustering på anläggningen.

Räcker inte detta så går det att bygga in fläkten i en ljudlåda, detta blir dock en ganska stor och bökig konstruktion. I princip sätter man en isolerad låda runt fläkten. I lådans tak (eller sida om det passar bättre) sätter man en bra ljuddämpare som luften får passera ut genom. Men som sagt, det tar plats.

Ett annat alternativ kan kanske vara att sätta en fläkt på vinden, om det finns plats, och sätta dit en ljuddämpare innan luften släpps ut genom en takhuv. Fast det kräver troligen att du måste byta din nya (?) fläkt :(

/Janne
 
tack för svar janne!
detta svar fick jag från fläkttillverkaren (fresh):
"Du kan styra fläkten med en varvtalsstyrning , eller en s.k traforsstyrning.
Man ska även kunna koppla den via sprisfläktens styrenhet.

Ljudisolering utomhus finns det ingen färdig lösning , då själva idén med att ha fläkten utomhus för att slippa fläktens ljud inomhus."

har idag fläkten på vinden (inredd vind) och ut genom taket. mellan fläkt och vent.rör sitter en sån där ljudisoleringsslang/-rör, men den verkar inte göra så mycket nytta. finns det effektivare sätt?
att bygga en ljudisolerad låda på vinden kan ju vara bra för att minska ljudet där, men vad ska man i så fall isolera med och hur tjockt behöver isolermaterialet vara?

problemet nu är att ljudet utomhus (från taket) är relativt högt när man vistas i trädgården. hade ursprungligen en fundering om att bygga något ljudisolerande på taket... en låda? :confused: idéer någon?
eller kanske ljudnivån blir lägre när allt är färdigt och injusterat? vem kan förresten göra en sån injustering och vad kostar det?
/marcus
 
Jag tror inte ljudproblemet kommer att vara så stort när allt är färdigt. Fläkten går ju normalt inte på fulla varv som de gjorde när du provade den.

För injustering av luftflödet kontaktar du en VVS:are som mäter flöde på olika hastigheter och talar om vilken hastighet som ska vara vald för just din kåk. Men se till så att du har någon form av varvtalsstyrning inmonterad innan annars kan han/hon ändå inte justera in den.
 
tack it-snubben.
en dum fråga kanske, men vem kan ordna varvtalsstyrningen (hårdvaran) - elektrikern som gör anslutning? eller ventilationsföretaget?
 
Eftersom det oftast är fråga om en transformator som brukar placeras vid elcentralen så skulle jag nog säga elektrikern. Om det inte är så att skaffar du den själv genom samma "kanal" som du köpte takfläkten ifrån. Då gärna i samråd med elektrikern om det är så att du har den kontakten med denne.
 
Jag trodde att fläkten satt ovanpå yttertaket. Om den redan sitter på vinden så kan du byta till en bättre ljuddämpare mellan fläkten och huven, om det finns plats.

Ljuddämpare finns i många olika modeller med olika ljuddämpning, grenerellt så kan man säga att runda dämpare är mer effektiva ju längre dom är. Det finns även runda dämpare med baffel i som ger extra dämpning, finns dock inte i de minsta storlekarna.

Fyrkantiga dämpare är effektivare pga annan konstruktion invändigt med flera bafflar. Finns även små fyrkantiga med runda anslutningar. Tyvärr så har dämparna (fyrkantiga) högre motstånd ju effektivare de dämpar.

Elektrikern kan säkert ordna en styrning (tyristor för motorstyrning) till fläkten.

Men som IT-Snubben säger, gör injusteringen klar först och lyssna sedan, kanske problemet inte blir så stort.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.