Vi ska snart flytta in i ett hus som ligger cirka 50 meter från en riksväg. Den är ganska trafikerad på dagtid av lastbilar. Ljuden kan vara ganska irriterande på den sidan utav huset. Fi har funderat på hur vi ska kunna göra situationen lite bättre. Så vi funderar på att plantera en häck eller ett mindre skogsparti utmed vägen. Vår mark går i princip ner till diket vid vägen och är lite utav ängsmark.

Huset ligger naturligtvis betydligt högre än vad vägen är också, så ett isolerande plank känns inte bara fult utan även föga användbart.

Kan man ge sig in på att plantera sig en artificiell dunge med diverse plantor? Skulle en högre häck lösa problemet? Eller ska vi ge oss in på att plantera en häck uppe vid huset och förstöra utsikten?
 
Vegetation är ganska ineffektivt som bullerskydd. Det krävs stora volymer och bredder för att nå några bra resultat. Dessutom tar det ett bra tag innan man når detta om man planterar allt nytt. Däremot kan vegetation ha en dämpande effekt genom att det skärmar av källan till bullret rent visuellt. Bullret kan kännas mindre påträngande.

Ett bullerplank är nog ändå det mest effektiva alternativet och man kan ju alltid klä in det i grönska om man tycker det är fult.

En ensam häck har inte mycket att sätta in mot bullret från en riksväg. Tyvärr.

/Kalle
 
Säger som Kalleman.
Men ni kanske kan sätta bullerplank längst ut mot vägen och plantera häck/träd innanför så ni slipper se planket?
 
Vårt hus ligger bara 20 meter från vägen (fast ingen riksväg förståss), när vi var nyinflyttade så var trafikljudet väldigt störande. Nu några år senare tänker jag inte alls på det. Vare sig på natten eller dagen. Vi funderade på ett plank, men det känns inte längre som prio ett, när vi nu bygger nytt hus på samma plats så finns inget plank med. (vi har däremot flyttat in huset på tomten, bort från vägen)
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.