Tänkte höra om någon har en idé på hur man skulle kunna kompletttera ljuddämpningen vårt ventilationssystem. Vi har en Comfortzone CE50 där fläkten brummar rätt så friskt (LÄGE 2) och detta lågfrekventa brummande fortplantar sig i frånluftskanalen till frånluftsdonen och stör. Vi har en ljuddämpare monterad närmast FLVP men den verkar inte räcka. Funderar på om det skulle gå att ljuddämpa hela systemet genom att sätta en flexibel slangdämpare och ansluta den direkt till CE5o istället för den anslutningsslang som sitter där nu eller om man måste sätta en ljuddämpare framför varje enskilt frånluftsdon?

Kolla gärna på ventilationsritningarna och ge förslag! Tack på förhand!!!!
 
  • Rymdskiss, ventilation jpg.jpg
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
Jag röstar på flexdämpare vid pumpen. Dra ut dem helt och böj som ett S eller 90 grader. Det ska helst inte gå att se rakt igenom dämparn.
 
Det är viktigt att FLVP:n inte är nitad/ skruvad (fast förbunden) i resten av kanalsystemet utan att anslutningen är mha montageklammer (Lindab terminologi) med gummi mot plåt i FLVP och kanal (obs plåt ska ej ligga an mot plåt). Vidare varierar kvalitén på ljuddämparna. De kvadratiska är ofta bäst och dyrast. Sedan räcker det inte med en dämpare. Dessutom, har Du inte dämpare vid varje don kan Du få överhörning mellan donen (Du hör vad som händer på toan...). Har själv F-system i fritidshus med 160 mm kanalfläkt och en dämpare mellan fläkt och utblås och två mellan fläkt och hus. Har flera 90-graders böjar så att ljudet får svårare "att leta sig in". Fungerar utmärkt, då fläkten inte hörs utom vid kraftig forcering, ca 1 oms/h. Ska lägga till flexibla dämpare före donen, då vi på ena toan hör när man skrattar i den andra.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.