Hej, vi fick in en massa vatten i våran krypgrund för 1 1/2 år sedan (flera kubik)...det är åtgärdat nu med nya rör från hus till brunn och stuprören går också till ett dike/brunn, en avfuktare är installerad i krypgrunden. Förra ägaren hade byggt ut huset (2002) men kopplat på den nya dräneringen på den gamla dräneringen (som är från 1983) och bara grävt ner stuprören några meter från husgrunden...

Nu till frågorna...när vi ändå har grävt så mycket på tomten så funderar vi på att fortsätta och göra det ordentligt från början...så är vi av med "problemet".

Vi har inte gjort något åt den gamla dräneringen än, det var röret från huset till brunnen som hade slammat igen, därav orsaken till översvämningen i krypgrunden. Vi har kopplat in två rensbrunnar så att vi kan rensa den gamla dräneringen, det mesta av den gamla dräneringen ligger under svårtillgängliga ställen (altan, soldäck och trappa). Räcker det med att vi har rensbrunnar som vi kan rensa de gamla dräneringsrören med eller ska vi byta ut dom med?

Vi är lite skeptiska till att dom har lagt en fiberduk runt dräneringsröret, bra eller dåligt?

Vad gör frigolitskivan för nytta?

Det finns ingen fuktspärr och ingen vinkel är murad på sockeln under frigolitskivan...Vad rekomenderar ni för fuktspärr?

Tacksam för lite reflektioner...
 
  • 4.jpg
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
Redigerat:
Frigolitskivan medverkar till att grunden (och ifs dräneringen) inte fryser sönder.

Jag reagerar däremot på din ritning: Dräneringsröret ska visserligen ligga lägre än grunden, men inte så nära! Man brukar använda sig av en tänkt linje i lutning 1:2 från grundens undersida (motsvarar 25 - 30 grader mot horisontalplanet). Dräneringen måste ligga över denna linje. Om dräneringen ska längre ner pga fallet då måste den alltså läggas längre ut.
Antagligen är det ritningen som inte är rätt.
 
Hm...ritningen är nog inte riktig...har nog inte tänkt på hur långt ifrån som dräneringsröret är från muren...röret ligger nog lite mer utanför...Tack ändå, ska kolla detta med lutningen också, visste inte om detta!
 
Fiberduk/markduk ska det ligga runt dräneringsröret så det är rätt. Vi fick anvisningen att rör plus dräneringsmaterial ska ligga i en "påse" av markduk som sedan går upp längs med isodränskivorna, som vi satte som isolering. Detta för att förhindra att rören slammar igen.
 
Sailorman skrev:
Fiberduk/markduk ska det ligga runt dräneringsröret så det är rätt. Vi fick anvisningen att rör plus dräneringsmaterial ska ligga i en "påse" av markduk som sedan går upp längs med isodränskivorna, som vi satte som isolering. Detta för att förhindra att rören slammar igen.

Det är så vi också har funderat på att göra...fiberduken ligger nu endast lindad runt dräneringsröret.
 
Jag TROR inte att man behöver gå upp med fiberduken längs med grunden om man inte har en isolering/kapilärbrytande skiva, typ Isodrän, som behöver skyddas mot igenslamning.
 
Om fiberduken ligger lindad direkt runt röret så skyddar du iofs själva röret från att slammas igen, men dräneringsmaterialet (singel/makadam) som är runt röret kan ju då fortfarande sättas igen av finkornigare material och försämra dräneringsförmågan, dvs vattnet kommer inte fram till röret lika bra. Helst ska duken vara utanför dräneringsmaterialet, inte bara lindad runt röret.
 
Bilden är på den nya dräneringen som är gjord 2002...vi funderar på att sätta en fuktspärr (avlasta avfuktaren) och i samband med det göra om den "nya" dräneringen. Vi funderar även på att byta ut den befintliga jorden mot singel/makadam. Det är halvt uppgrävt runt huset ändå...
 
Några förslag på fuktspärr....platon, isodrän, asfalt?
 
I och med att det är en krypgrund och, som jag ser det, inte isolering är superviktig hade jag nog kört med asfalt.

Att lägga ett rejält "lager" med singel / makadam runt dräneringsröret med markduk runt hela altet tycker jag verka vara en bra ide.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.