Hej,

Ursäkta långt inlägg!

Vi kommer lägga om taket till våren/sommaren och funderar lite på hur vi ska göra.
Huset är en vinterbonad fd sommarstuga från 70-talet med plåttak och ca 14 graders lutning om jag räknat rätt. Jag tror att plåten är lagd direkt mot spont/panel utan något mellan. Dock kan det ligga underlagspapp av något slag som jag inte ser men varken strö- eller bärläkt är jag säker på inte finns.

Inne i huset så gjordes taket av någon form av lackad panel spikat direkt mot takstolarna och så är det fortfarande i sovrummen. I köket och den öppna delen så sattes det upp takpanel av MDF för ca 8år sedan. Enligt tidigare ägare (ca 15år sedan) droppade det ibland in och även när min pappa flyttade in för 9år sedan så hände det att det droppade in, men det är inget som syns på den äldre träpanelen. Men nu syns det ganska ordentligt i skarvarna till takpanelen så jag börjar fundera på om det kan vara så att taket inte har vart tätt tidigare men då rann vattnet bara igenom och torkade ut medan det nu inte kommer förbi MDF-skivorna. Kan det i så fall vara idé att ta ner takpanelen och ta fram det äldre trätaket i hopp om att kunna rädda det till sommaren eller är det redan för sent för det?

Sedan är frågan hur vi ska göra när taket läggs om, ta in firma eller göra själv?
Muntlig offert från två firmor utan att de har kollat närmare ca 1000-1200 kr/kvm vilket blir ca 120-150 000kr. Mycket pengar men vi får tid till annat
Räknade lite snabbt på att göra det själv och det hamnar på ca 30 000kr. Mycket trevligare pris men mannen känner sig osäker och tycker att vi ska ta in någon så att vi kan vara säkra på att det blir korrekt och inte läcker inom några år igen. Hur svårt är det att få till ordentligt tätt? Vi båda är noggranna och tar hellre extra tid för att få det bra än göra fullösningar för att spara tid. Och hur lång tid tar det ungefär om vi gör det under semestern?

Tack för svar! :)
 
Det är ingen raketforskning och oavsett vilket tak ni ska lägga så finns mycket info och byggbeskrivningar att hämta från de olika tillverkarna. Men, enligt min erfarenhet så är takjobb bland det jobbigaste man kan ge sig på som hemmafixare. Både fysiskt och psykiskt. Att göra det själv tar mycket längre tid, och man är ju extremt beroende av vädret, så när det drar ut på tiden och molnen drar in så är stressen maxad kan jag lova.
Mitt råd är att ni lägger pengar på hantverkare som fixar taket, så kan ni lägga tiden på annat.
 
Om det är ett vanligt sadeltak så är det inte speciellt svårt. Men räkna in hyra/köp av ställning. Det gör förbannat ont att trilla ner redan från 3-4 meter (har egen erfarenhet av det)
 
Vi har funderat lite mer och bestämt oss för att ta in någon som lägger om hela taket. Men då är frågan är 1000-1200kr/kvm för att byta allt utom takstolar?
Sedan funderar vi även på att öka på lutningen på taket. Kan man lägga på kilar på befintliga takstolar eller måste man byta hela takstolskonstruktionen?
 
harry73
Varför vill ni öka lutningen? Om du funderar på att inte byta takstolar är det inte för att kunna inreda vinden. Kolla med kommunen om man behöver bygglov till det eller om den lutning ni vill är tillåten i detaljplan.

Om ni vill byta takstolar och ändra lutningen, kan det vara en ide att välja 30 eller 45 grader och få till en riktig inredningsbar vind
 
Vi vill öka lutningen dels för att göra så att snö och vatten rinner av lättare och för att kunna få på mer isolering samt även för att ta bort sommarstugekänslan så att det blir snyggare. Men utan att det blir allt för dyrt.
Sedan såg jag att det går att lägga på balkar på befintliga takstolar bara för att öka höjden lite utan att ändra lutning. Vad är då bästa alternativet utan att det blir alltför dyrt?
 
harry73
Om ni någon gång vill bygga ut är det absolut billigast att göra det nu när ni ändå kommer att bygga taket. Det finns företag som är specialiserad på just detta. Ni behöver inte börja använda den direkt.
Annars går det säkert utmärkt att lägga på balkar på befintliga takstolar.
 
Det beror på hur era takstolar är konstruerade, men en snickare bör inte ha några problem att konstruera en större taklutning genom att bygga på de befintliga takstolarna. Kanske kan det vara smidigare att byta takstolar om ni vill upp i typ 40-45 grader. Vid en sådan ökning kan jag tänka mig att ombyggnaden av de befintliga stolarna kostar mer än att beställa nya.
Vill ni bara höja taket (inte lutningen) för att få plats med mer isolering så är det inga konstigheter alls. Det ordnar snickarna genom att öka på med reglar på det befintliga taket. Precis som en vanlig tilläggsisolering.
 
Vi insåg också det att om vi ändå byter hela takkonstruktionen så kommer det att bli billigare att bygga till en extra våning när vi ändå är i farten än att göra det om 5-10år. Problemet är bara att vi nog inte kommer ha pengar till en ny våning till sommaren men vad vi tror nu kan vi inte vänta längre med att byta taket. Men vi ska försöka krypa upp och titta på hur taket ser ut från "vinden", dock inte så lätt att göra när det är 14graders lutning med W-takstol (kanske WW-takstol) och fullt med isolering... Självklart är den troliga skadan längst från öppningen men vi håller tummarna för att vi bara behöver byta plåten!

Lägger vi till en våning till så vill vi nog ha masardtak, men gör vi bara lite vindsförrådsutrymme så får det nog fortsätta vara sadeltak.
 
Lyfter vi för en till våning så gör vi nog bara så långt så att det är vädertätat och isolerat och gör resten i etapper sen när vi känner för och pengar finns. Allt tills det är vädertätat tar vi nog in någon för men resten kommer vi troligtvis göra själva.

Lägger vi bara om taket och ev lite mer isolering så har vi pratat om att öppna upp till taknock i halva huset (öppen planlösning). Men med W-/WW-takstolar så gissar jag att vi kommer behöva bygga om flera av takstolarna för att få det snyggt?
 
peternicklas
Du skriver inte vilken typa av tak ni ska lägga.?
 
Mannen är sugen på sedumtak men vet inte hur lätt det är att hitta någon som kan lägga eller om det är värt priset (har inte kollat upp det alternativet alls än så länge). Men troligen blir det plåttak kanske tegel om vi byter till mansardtak.
 
peternicklas
Kör ni på tegel så måste ikolla bärigheen på takstolarna. Tror inte de är gjorda för tegeltak.
 
Nej, det tror inte jag heller att de är. Men blir det tegel så blir det på masardtak så då måste vi ändå byta takstolar.

Någon som har ett hum mellan tumme och pekfinger hur lång tid det kan ta att få till allt som behövs innan vi kan börja bygga? Vi pratade lite smått igår om att kanske försöka höja lånet för att få på en till våning redan i år, men det känns tveksamt om vi hinner få på så att det är väderskyddat innan snön kommer.
 
För oss började vi ungefär vid den här tiden på året. Ritade ett nytt tak själv rätt snabbt, bygglovet tog ett par månader, men det var inga problem att hinna klart till mitten på juni då vi gjorde själva lyftet. Nytt tak tog 6 dagar, sen var det regntätt igen.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.