Hejsan,

Vi har ett fritidshus byggt i slutet av 1950-talet med liggande panel utvändigt. Den panelen har på vissa ställen torkat och krympt så att det uppstått glipor och man ser det underliggande tätskiktet exponerat. På något ställe har den plastfilmen också vittrat i solen. Vad tror ni behöver göras, går det att byta vissa brädor eller bör/måste man byta ut all panel på de sidor som är drabbade (tre av husets fyra sidor)?

Såvitt jag kan se är det liggande enkelfasspont och mäter jag den ser den ut att vara ca 100*20 mm. Idag motsvarar väl det 95*22 så bara genom att byta enstaka delar lär det blir fråga om att ta loss bitar under och spika fast på nytt för att för att det ska bli tätare igen.

Steg två är sedan att måla om huset vilket det är i stort behov av. Se bilderna nedan på hur det ser ut där det är som värst.

hälsn. Erik

Hand pekar på glipa i torkad och krympt liggande träpanel på husvägg där tätskiktet syns underifrån.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


Sliten liggande träpanel med glipa som exponerar underliggande tätskikt på ett äldre fritidshus.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
Det bästa är att riva ner allt o byta. Du kan säkert försöka lappa ihop det nuvarande men det blir mer jobb och om vindskyddet bakom är trasigt helt förkastligt.
 
  • Gilla
Totte_S
  • Laddar…
Hade bytt allt, utan att tveka.
 
  • Gilla
Totte_S
  • Laddar…
Liggande panel kan du byta ut enstaka brädor. Men som de andra skriver i tråden är det bättre att byta allt!
 
Mer eller mindre oskyddat trä bryts ner av solens UV-strålning. Om du vill kunna måla fasaden bör du byta all panel. Ursprungliga dimensionen var säkert 3/4x4 tum. 22x95 är nog det mest näraliggande idag. Givetvis kan du strunta i att göra något tills panelen börjar trilla ner, men det ser lite tråkigt ut.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.